Πέρασε το δεύτερο πακέτο μέτρων, στο επίκεντρο τώρα το προσφυγικό

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 06:30
UPD:07:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Andrea Bonetti
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με συνοπτικές διαδικασίες, όπως άλλωστε αναμενόταν και με 153 «ναι» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έγινε νόμος του κράτους το βράδυ στη Βουλή το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων ανοίγοντας το δρόμο και για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ.  

Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στη Χίο και τη Λέρο, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να επισκεφθεί τα υπό κατασκευή Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) των δύο νησιών.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα δύο νησιά θεωρήθηκε επιβεβλημένη προκειμένου ο κ. Τσίπρας, στις αποσκευές του για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μεταφέρει και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε ο ίδιος αναλάβει στη σύνοδο των δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το hotspot στη Λέσβο είναι ήδη έτοιμο, μέχρι τέλος του έτους, όπως έχει δεσμευθεί η Αθήνα, θα είναι έτοιμα και τα hotspots σε Χίο και Λέρο, ενώ προχθές υπεγράφη από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Μαζί και με την αποδοχή του αιτήματος εμπλοκής της Frontex στα βόρεια σύνορα της χώρας, τα παραπάνω θα αποτελέσουν και το οπλοστάσιο του Pρωθυπουργού έναντι των όποιων πιέσεων κυρίως για αυξημένες αρμοδιότητες της Frontex στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ακόμη και για μονομερείς ενέργειες σε ακραίες περιπτώσεις.     

Στο εσωτερικό μέτωπο η κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής και των δημάρχων της νοτιοανατολικής Αττικής για φιλοξενία των μεταναστών για τρεις μήνες και υπό αυστηρή φρούρηση στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό θεωρούν στην κυβέρνηση ότι αποφορτίζει τουλάχιστον προσωρινά την ένταση από το ακανθώδες αυτό θέμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή