Τα προαπαιτούμενα «μπλοκάρουν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 11:23
UPD:11:28
Icon/ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε μια «περίεργη» για τα ήθη και έθιμα της Αριστεράς, κατάσταση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποχωρήσεις των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας το περασμένο καλοκαίρι και τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου με εταίρους και δανειστές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες και προχθές τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αποφάσισαν με συνοπτικές διαδικασίες, τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος στα μέσα Απριλίου, αφού πρώτα «τρέξει» μία ακόμη καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών. Το Σάββατο, σε μια πρωτόγνωρη για τον ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαση, τα μέλη της Κ.Ε. ολοκλήρωσαν τις εργασίες πέντε ώρες νωρίτερα λόγω έλλειψης ομιλητών.

Την ίδια ώρα, η ομάδα των «53» επιστρέφει στην ενεργό δράση με εκδήλωση για την Αριστερά με τίτλο: «Αριστερός δρόμος στον καιρό της κρίσης». Η εν λόγω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη με ομιλητές το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λάμπρου, τη βουλευτή Τ. Χριστοδουλοπούλου και το μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Σπάθη.

Τα μέλη της κίνησης προσπαθούν να ανταποκριθούν στο ρόλο της αντιπολίτευσης μέσα στο κυβερνών κόμμα, μετά τη φυγή της Αριστερής Πλατφόρμας, έχοντας επικεφαλής τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και βασικό διαπραγματευτή με το κουαρτέτο των θεσμών. Όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος με μακρά εμπειρία περί των εσωκομματικών «ειναι πρωτόγνωρο για ένα κόμμα της Αριστεράς να μην έχει αντιπολίτευση στο εσωτερικό του» και η έλλειψη εσωκομματικού διαλόγου «μεταφέρει την πίεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου θα δοκιμαστεί σκληρά».

Σε αυτό πάντως που συμφώνησαν όλοι στη συνεδρίαση της Κ.Ε. είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ στο κείμενο απόφασης γίνεται ειδική αναφορά στην επικείμενη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό σύστημα με υπενθύμιση ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «αποτελεί κομβικό ζήτημα η αποφυγή μειώσεων στις συντάξεις και η επίτευξη της αναγκαίας εξοικονόμησης μέσα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος». Ειδικά για το τελευταίο όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα σε κατ' ιδίαν συζητήσεις σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και χωρίς την έγκριση των θεσμών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή