Η εξαφάνιση του κ. Γκούο

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 14:00
REUTERS/JASON LEE

Η εξαφάνισή του, υπό μυστηριώδεις συνθήκες και με μοναδική εξήγηση ότι συνεργάζεται με τις αρχές στις έρευνες για την πάταξη της διαφθοράς, θα μπορούσε να σηματοδοτεί μια «επικίνδυνη, νέα φάση στις σχέσεις των εταιρειών με το Κομμουνιστικό Κόμμα», σχολιάζουν οι «FT».

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Η εξαφάνισή του ήταν μια είδηση-κεραυνός, που έκανε τον γύρο του κόσμου. Και όμως, ο Γκούο Γκουαγκτσάγκ μονοπωλούσε το ενδιαφέρον του Τύπου τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της επιχειρηματικής του δράσης και των επενδύσεών του. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο 48χρονος πρόεδρος της Fosun Group -που έχει περισσότερο την εμφάνιση ενός ακαδημαϊκού παρά ενός δισεκατομμυριούχου- κατάφερε να μετατρέψει τη Fosun από μια μικρή φαρμακευτική εταιρεία σε έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας, με δραστηριότητες σε διαφόρους κλάδους, από ασφάλειες μέχρι real estate, τουρισμό και πωλήσεις λιανικής. Τα τελευταία χρόνια επιδόθηκε σε μια σειρά στρατηγικών επενδύσεων, αποκτώντας μερίδια ή εξαγοράζοντας ορισμένες από τις πιο γνωστές εταιρείες της Δύσης, από την Club Mediterranee μέχρι το Cirque du Soleil και από τον τουριστικό όμιλο Thomas Cook μέχρι το περιοδικό «Forbes». Στο «χρυσό» χαρτοφυλάκιο του Κινέζου μεγιστάνα περιλαμβάνεται και στρατηγικό μερίδιο στη Folli Follie.

Ο κ. Γκούο προέρχεται από φτωχή οικογένεια της επαρχίας Ζετζιάγκ της Κίνας, κατάφερε όμως να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης. Αντί να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, επέλεξε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα (μόλις 4.000 δολάρια) για την ίδρυση της Fosun, μαζί με τρεις συμφοιτητές του. Εχοντας ως πηγή έμπνευσης τις ανατολικές φιλοσοφίες του βουδισμού και κομφουκιανισμού, αλλά και τις επενδυτικές αρχές του δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ο κ. Γκούο -που συχνά αποκαλείται «ο Μπάφετ της Κίνας»-, με περιουσία 7,8 δισ. δολαρίων, αποτελεί πλέον έναν από τους πλουσιότερους Κινέζους επιχειρηματίες, καταλαμβάνοντας τη 259η θέση στη φετινή λίστα των πλουσίων του «Forbes».

Η εξαφάνισή του, υπό μυστηριώδεις συνθήκες και με μοναδική εξήγηση ότι συνεργάζεται με τις αρχές στις έρευνες για την πάταξη της διαφθοράς, θα μπορούσε να σηματοδοτεί μια «επικίνδυνη, νέα φάση στις σχέσεις των εταιρειών με το Κομμουνιστικό Κόμμα», σχολιάζουν οι «FT». Ακόμη κι αν εμφανιστεί σώος και αβλαβής, θα χρειαστεί να μεσολαβήσει καιρός ώστε να συνέλθει η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα από το σοκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή