Υεμένη: «Η επταήμερη κατάπαυση του πυρός μπορεί να ανανεωθεί»

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 23:39
UPD:10/12/2015 00:01
REUTERS/STRINGER

Με επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι ζήτησε από τον συνασπισμό αραβικών χωρών υπό την Σαουδική Αραβία να τηρήσει επταήμερη κατάπαυση του πυρός από τις 15 Δεκεμβρίου,.

A- A A+

Η κατάπαυση του πυρός, διάρκειας επτά ημερών, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή με την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα, θα ανανεωθεί με τον όρο ότι οι σιίτες αντάρτες Χούδι θα τηρήσουν την εκεχειρία, ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Αμντέλ αλ Μεχλάφι.

Με επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι ζήτησε από τον συνασπισμό αραβικών χωρών υπό την Σαουδική Αραβία να τηρήσει επταήμερη κατάπαυση του πυρός από τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε αυτή να συμπέσει με την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα του.

«Η εκεχειρία ισχύει για επτά μέρες και θα ανανεωθεί αυτομάτως, με τον όρο ότι οι Χούδι θα την τηρήσουν», δήλωσε ο κ. Μεχλάφι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για τον τερματισμό των συγκρούσεων απέτυχαν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, ενώ οι μάχες μαίνονται σε όλη τη χώρα, με τα πολεμικά αεροσκάφη του σαουδαραβικού συνασπισμού να βομβαρδίζουν θέσεις των Χούδι και των συμμάχων τους. Τουλάχιστον 5.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον πόλεμο, ενώ η ανθρωπιστική κρίση έχει επιδεινωθεί από τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η σαουδαραβική συμμαχία σε λιμάνια της Υεμένης.

Παράλληλα, με ανακοίνωση τους η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), έπειτα από συναντήσεις στην πρωτεύουσα της Κένυας Ναϊρόμπι σημείωσαν πως περίπου 170.000 κάτοικοι της Υεμένης, πρόσφυγες και υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν δραπετεύσει στο Τζιμπουτί, την Αιθιοπία, την Σομαλία, το Σουδάν και κάποιες χώρες του Κόλπου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή