Χριστούγεννα με διαπραγμάτευση θα κάνουν στο Μαξίμου

Το μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές και η απάντηση των Βρυξελλών
Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 07:13
UPD:07:50
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες, μετά και τη χθεσινή σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup, έστειλαν το μήνυμα ότι το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να έρθει στη Βουλή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως διέρρεαν κυβερνητικοί κύκλοι αμέσως μετά τη συνεδρίαση του «μίνι» υπουργικού, υπό τον Αλέξη Τσίπρα,  χθες το πρωί στη Βουλή.

Την ίδια ώρα ο Γερούν Ντέισελμπλουμ επιβεβαίωνε, εμμέσως πλην σαφώς, αυτό που κυβερνητικοί κύκλοι άφηναν να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες, ότι το Μαξίμου είναι αποφασισμένο, τουλάχιστον στο ασφαλιστικό και στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, να το τραβήξει μέχρι τέλους. Η χθεσινή αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup ότι «δεν βοηθάει να γυρίσουμε σε καθεστώς κρίσης» αφενός δείχνει ότι οι Βρυξέλλες είναι ενήμερες για τις προσθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αφετέρου στέλνει και ένα μήνυμα στην Αθήνα ότι εντός του Ιανουαρίου πρέπει να τελειώσει και με το ασφαλιστικό αφού ουδείς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν επιθυμεί ένα «déjà vu» της προ της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου περιόδου.

Σήμερα επιστρέφει στην Αθήνα το κουαρτέτο των θεσμών προκειμένου να συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με μεγάλο αγκάθι την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ήδη ο κ. Σκουρλέτης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι  η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε άλλο μοντέλο από εκείνο της πώλησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το μεγάλο όμως αγκάθι είναι το ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να αναζητεί άλλα 600 περίπου εκατομμύρια τα οποία όμως δύσκολα θα περικόψει χωρίς να μειώσει τις κύριες συντάξεις ή να αυξήσει τις εισφορές. Ο πρωθυπουργός, στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεσμεύομαι καθαρά επ' αυτού».

ΕΡΤ

Από την πλευρά τους οι θεσμοί έστειλαν εκ νέου χθες το μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν αύξηση των εισφορών. Μάλιστα χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφόρησε και ένα σενάριο που εμφάνιζε το Μέγαρο Μαξίμου έτοιμο να νομοθετήσει μονομερώς και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Τέλος, από τα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας η αναφορά- μήνυμα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, του Πρωθυπουργού στη δεδηλωμένη, η οποία όπως είπε «δεν χάνεται αν δεν περάσει ένα νομοσχέδιο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή