Ύμνοι Μέρκελ στα οφέλη της μετανάστευσης

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2015 17:54
UPD:18:02
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

H κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στη συμβολή στη γερμανική οικονομία και κοινωνία των «γκασταρμπάιτερ», εργαζομένων που ήρθαν στη χώρα έπειτα από πρόσκληση τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.

A- A A+

Η μετανάστευση μπορεί να εμπλουτίσει τη Γερμανία, ακόμη και να παρακινήσει τους Γερμανούς να μάθουν περισσότερα για τον χριστιανισμό, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, απορρίπτοντας την αυξανόμενη ανησυχία στον κυβερνητικό συνασπισμό για την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου μεταναστών το 2015.

Μιλώντας μία ημέρα μετά την ιστορική νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις περιφερειακές εκλογές στη γειτονική Γαλλία, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στη συμβολή στη γερμανική οικονομία και κοινωνία των «γκασταρμπάιτερ», εργαζομένων που ήρθαν στη χώρα έπειτα από πρόσκληση τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.

«Πολλοί από εσάς έχετε εμπειρίες που εμείς δεν έχουμε», είπε απευθυνόμενη στους γκασταρμπάιτερ και στους απογόνους τους, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τη μουσουλμανική Τουρκία και από τα Βαλκάνια, σε μία εκδήλωση για την 60ή επέτειο ενός προγράμματος που είχε ενισχύσει την οικονομία της τότε Δυτικής Γερμανίας μετατρέποντάς την παράλληλα σε μια περισσότερο πολυεθνική κοινωνία.

Η εξοικείωσή τους με περισσότερους από έναν πολιτισμούς ήταν ένα «απίστευτο συν» σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο παγκόσμιος όλο και πιο μικρός, είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τις ρίζες του».

Η Άγκελα Μέρκελ, κόρη προτεστάντη πάστορα που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία επί «υπαρκτού σοσιαλισμού», περιέγραψε την ενσωμάτωση ως μια διαδικασία διπλής κατεύθυνσης και «συνύπαρξη» των μεταναστών με εκείνους που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία.

«Αν κάποιος πρέπει να κοιτάξει και πάλι τη Αγία Γραφή επειδή κάποιος άλλος μιλά σε κάποιον για το Κοράνι, ούτε αυτό είναι κακό, καθώς οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν τόσο καλά την Αγία Γραφή, όπως μερικές φορές διαπιστώνουν», πρόσθεσε.

«Πρέπει να μάθουμε, όπως και εκείνοι που έχουν ζήσει στη Γερμανία εκατοντάδες χρόνια, πως το να είμαστε ανοιχτοί, πως το να είμαστε περίεργοι για άλλους πολιτισμούς δεν μας παίρνει κάτι, αλλά μάλλον μας εμπλουτίζει», είπε η καγκελάριος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή