Online ψηφοφορία για το όνομα του επόμενου επανδρωμένου διαστημοπλοίου της Ρωσίας

Σχέδια για σεληνιακή βάση το 2030
Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2015 00:55
UPD:00:58
REUTERS/NASA

Σε πιο βραχυπρόθεσμο πλαίσιο, η Roscosmos (η ρωσική διαστημική υπηρεσία) σχεδιάζει την αποστολή μιας σεληνακάτου (Luna 25) στον νότιο πόλο της Σελήνης, με σκοπό τη διερεύνηση σημείων όπου θα μπορούσε να στηθεί μια τέτοια βάση (κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του 2030) (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Δέκα επιλογές, από ένα σύνολο 6.000, έχουν φτάσει στον μεγάλο τελικό για την «βάφτιση» του νέου επανδρωμένου διαστημοπλοίου της Ρωσίας, η εκτόξευση του οποίου αναμένεται το 2016, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία Energia.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου TASS, τα ονόματα που βρίσκονται στην τελική ευθεία είναι: Federation, Gagarin, Rodina, Zvezda, Leader, Galaxy, Mir, Zodiac, Astra, Vector.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ψηφίσουν μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας και της σελίδας της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας στο κοινωνικό δίκτυο Vkontakte.

Αυτός που πρότεινε το όνομα που θα επιλεγεί θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ για να παρακολουθήσει την εκτόξευση. Σημειώνεται ότι το εν λόγω σκάφος προορίζεται να χρησιμοποιηθεί και για πιθανές αποστολές στη Σελήνη.

Στο μεταξύ, πηγή της αεροδιαστημικής βιομηχανίας δήλωσε στο πρακτορείο ότι η όλη διοργάνωση μιας επανδρωμένης αποστολής της Ρωσίας στη Σελήνη θα απαιτήσει 4 με 6 εκτοξεύσεις πυραύλων Angara-A5V από τα κοσμοδρόμια του Πλεσέτσκ και του Βοστότσνι, με μακροπρόθεσμο στόχο την κατασκευή μιας μόνιμης βάσης στη Σελήνη.

Σε πιο βραχυπρόθεσμο πλαίσιο, η Roscosmos (η ρωσική διαστημική υπηρεσία) σχεδιάζει την αποστολή μιας σεληνακάτου (Luna 25) στον νότιο πόλο της Σελήνης, με σκοπό τη διερεύνηση σημείων όπου θα μπορούσε να στηθεί μια τέτοια βάση (κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του 2030).

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Moscow Times, προβληματισμούς σχετικά με τα εν λόγω φιλόδοξα προγράμματα της Roscosmos εγείρει ο προϋπολογισμός της, καθώς η υπηρεσία θα λάβει μόλις 1,5 τρισ. ρούβλια (22,5 δισ. δολάρια) σε κρατική χρηματοδότηση τα επόμενα δέκα χρόνια, δηλαδή κάτω του μισού σε σχέση με το ποσό που είχε προαναγγελθεί από αξιωματούχους νωρίτερα μέσα στο έτος.

Η υπηρεσία υπολόγιζε σε χρηματοδότηση 3,4 τρισ. ρουβλιών στο πλαίσιο του Ομοσπονδιακού Διαστημικού Προγράμματος 2016-2025, το οποίο παρουσιάζει τους στόχους της Ρωσίας στο Διάστημα και τη χρηματοδότηση για αυτούς.

Προτεινόμενα για εσάς