Πρώτη παραγγελία της NASA για αποστολή αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με σκάφος της SpaceX

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 19:48
UPD:19:48
Nasa
A- A A+

Στην πρώτη «παραγγελία αποστολής» στην SpaceX του Έλον Μασκ προέβη την Παρασκευή η NASA, με σκοπό την αποστολή αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πρόκειται για τη δεύτερη από μια σειρά τεσσάρων εγγυημένων παραγγελιών από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, στο πλαίσιο των συμβολαίων CCtCap (Commercial Crew Transportation Capability- την άλλη παραγγελία έχει λάβει η Boeing από τον Μάιο).

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τη NASA, η οποία, όπως υπενθυμίζεται, δεν έχει τη δυνατότητα αποστολής αστροναυτών στο Διάστημα από την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων και μετά – και ως εκ τούτου βασίζεται σε ρωσικές αποστολές και σκάφη.

Αποστολές τέτοιου είδους, με σκάφη ιδιωτικών εταιρειών (CST -100 Starliner της Boeing και Dragon της SpaceX) αναμένεται να επαναφέρουν τις δυνατότητες επανδρωμένων αποστολών της NASA στα παλιά επίπεδα και να αυξήσουν τον χρόνο που αφιερώνεται σε επιστημονική έρευνα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το «πακέτο» της SpaceX περιλαμβάνει το Crew Dragon (η έκδοση του Dragon για επανδρωμένες αποστολές) και τον πύραυλο Falcon 9. Μια τέτοια αποστολή θα μεταφέρει μέχρι 4 αστροναύτες της NASA συν περίπου 100 κιλά φορτίου. Το διαστημόπλοιο θα μπορεί να παραμένει στον σταθμό για μέχρι 210 ημέρες, εκτελώντας χρέη σκάφους έκτακτης διαφυγής στο συγκεκριμένο διάστημα.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς