«Η Ορθοδοξία στους Αγίους Τόπους»

Έκθεση φωτογραφίας της Dafna Tal στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, από 8 Δεκεμβρίου έως 21 Ιανουαρίου 2016
Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2015 08:10

Η Dafna Tal γοητεύθηκε από αυτή την παρουσία και οδηγήθηκε στη διεξαγωγή ενός ντοκιμαντέρ εις βάθος κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.

A- A A+

Έκθεση φωτογραφίας της Ισραηλινής φωτογράφου Dafna Tal, με τίτλο «Μια Διαρκής Πίστη: Η Ορθοδοξία στους Αγίους Τόπους», θα πραγματοποιηθεί από 8 Δεκεμβρίου  έως 21 Ιανουαρίου 2016, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα).

Οι 40 φωτογραφίες της έκθεσης είναι δημιουργίες της καλλιτέχνιδος από τα έτη 2013 έως και 2015, και αποτυπώνουν την πλούσια κληρονομιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας της με την Ελληνική και Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Ο Χριστιανισμός γεννήθηκε στους Αγίους Τόπους και διατήρησε μια σταθερή παρουσία στην περιοχή, από την πρώτη ημέρα της ύπαρξής του. Είκοσι αιώνες αργότερα, εκκλησίες, μοναστήρια και μονές όλων των δογμάτων παραμένουν μέρος του φυσικού τοπίου, είτε βρίσκονται στην καρδιά των πόλεων είτε σε λόφους ή σε απομακρυσμένες περιοχές στην έρημο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί θεμελιώδες μέρος αυτής της παρουσίας στα  άγια χώματα, όπου γεννήθηκε ο Χριστιανισμός. Οι μοναχοί, οι ιερείς, οι μοναχές και οι προσκυνητές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπινου τοπίου του σημερινού Ισραήλ και των Παλαιστινιακών εδαφών. Η ακλόνητη πίστη και οι παραδοσιακές τελετουργίες διαιωνίζουν την μακραίωνη παράδοση της Ορθοδοξίας.

Η Dafna Tal γοητεύθηκε από αυτή την παρουσία και οδηγήθηκε στη διεξαγωγή ενός ντοκιμαντέρ εις βάθος κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Σε μια σειρά από εξαιρετικές φωτογραφίες συνέλαβε με απόλυτη σαφήνεια, όχι μόνο τα πρόσωπα των μελών των Ορθόδοξων κοινοτήτων, αλλά επίσης, μέσα από μια βαθιά κατανόηση της ουσίας της Ορθοδοξίας, το πνεύμα αυτών των απομονωμένων τόπων που σπάνια είναι προσιτοί στο ευρύ κοινό.

Κατά τη διαδικασία αυτή, και λόγω της ανοικτής και φιλικής προσωπικότητάς της, απέκτησε την εμπιστοσύνη του Ορθόδοξου Πατριαρχείου και, ως εκ τούτου, η  αποδοχή της από όλες τις κοινότητες, εκκλησίες και μοναστήρια ήταν πρωτοφανής. Αυτό της επέτρεψε να διεισδύσει στον ιερό και μυστικό κόσμο τους, όχι μόνο εικαστικά αλλά και συναισθηματικά, και να παράξει εικόνες εκπληκτικής σαφήνειας και ομορφιάς. Η καταφανώς άνευ όρων συνεργασία των ανθρώπων που φωτογραφήθηκαν συμπληρώνεται από τη βαθιά κατανόηση της φωτογράφου αυτών των ιδιαίτερων κλειστών κοινοτήτων.

Δεξιοτέχνης του φωτισμού και της σύνθεσης στις φωτογραφίες της, είτε πρόκειται για μεμονωμένα πορτρέτα είτε ομαδικές φωτογραφίες ή ατμοσφαιρικές εικόνες, η Tal κατόρθωσε να συλλάβει και να αντικατοπτρίσει την πεμπτουσία της αγιότητας δύο χιλιάδων ετών και την αμετάβλητη παράδοση σε όλο το μεγαλείο της σε εμπνευσμένες εικόνες που αποδίδουν το βάθος της Ορθόδοξης πίστης και αφοσίωσης.

Έτσι, το μοναδικό φωτογραφικό ντοκουμέντο της εικαστικού ρίχνει ένα νέο και σύγχρονο φως στον εν πολλοίς  απρόσιτο κόσμο της Ορθοδοξίας. Ταυτόχρονα με το άνοιγμα ενός παραθύρου σε αυτόν τον ερμητικό κόσμο, οι φωτογραφίες αυτές αποτίουν φόρο τιμής στη δύναμη της διαρκούς πίστης της Ορθοδοξίας στο φυσικό της περιβάλλον: την Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους, την αιώνια κατοικία του Χριστιανισμού, από όπου ξεκίνησαν όλα.

Η Dafna Tal γεννήθηκε στο Ισραήλ και ζει και εργάζεται στην Ιερουσαλήμ. Σπούδασε στη Σχολή του Διεθνούς Κέντρου Φωτογραφίας (ICP) στη Νέα Υόρκη (2006). Στη συνέχεια έλαβε το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα στην Πολιτιστική Διαχείριση Έργων από την Ένωση Marcel Hicter στη Φινλανδία, στην Κύπρο και στην Ελλάδα (2009).

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 25 χρόνια των πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ και Ελλάδος.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς