Ερευνητική πρωτοβουλία δισεκατομμυρίων από τον Μπιλ Γκέιτς για την καθαρή ενέργεια

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 00:55
UPD:09:30
REUTERS/EDGAR SU

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην καθαρή ενεργειακή έρευνα μπορεί μόνο να έρθει ως συνέχεια αντίστοιχων κυβερνητικών χρηματοδοτήσεων (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς σχεδιάζει μία ενεργειακή πρωτοβουλία δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καθαρή ενέργεια με σκοπό να στηρίξει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η πρωτοβουλία Cleantech θα ανακοινωθεί επίσημα από τον Γκέιτς, τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε παράλληλη εκδήλωση κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι.

Ο Γκέιτς, ο οποίος στο παρελθόν δεσμεύτηκε να διαθέσει 2 δισ. δολάρια της προσωπικής του περιουσίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έχει ενώσει τις δυνάμεις του με μια ομάδα αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών, που θα εργαστούν από κοινού για την εύρεση νέων λύσεων. Όλες οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν να διπλασιάσουν τις συνεισφορές τους  για την ανάπτυξη των καθαρών τεχνολογιών.

EURONEWS

Σε δημοσίευσή του τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο Γκέιτς ανέφερε ότι απαιτούνται καινοτόμες τεχνολογίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ότι οι σημερινές τεχνολογίες μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μόνο με ένα «αστρονομικό» κόστος.

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην καθαρή ενεργειακή έρευνα μπορεί μόνο να έρθει ως συνέχεια αντίστοιχων κυβερνητικών χρηματοδοτήσεων.

Η πρόσβαση στην τεχνολογία καθαρής ενέργειας αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη νέα παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την οποία θα διαπραγματευτούν περισσότερες από 190 χώρες στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Η Ινδία, η χώρα με τις τρίτες μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, έχει θέσει την καθαρή ενεργειακή τεχνολογία στην καρδιά της εθνικής της στρατηγικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η κυβέρνηση της Ινδίας πιστεύει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να βοηθήσουν τα φτωχότερα κράτη να αποκτήσουν πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών ρύπων, αφαιρώντας διάφορα κόστη και εμπόδια, όπως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή