Από την Τρίτη ξεκινά το κυβερνητικό «μασάζ» για το ασφαλιστικό

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 21:11
UPD:01/12/2015 01:10
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από αύριο Τρίτη ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών τους αφού, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, «η χώρα είναι στην τελική ευθεία για την έξοδο από την κρίση και τη μακροχρόνια λιτότητα».   

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Παρίσι ξεκινά την Τρίτη η προσπάθεια του Μαξίμου να περάσει από τη Βουλή σε πρώτη φάση το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, και αμέσως μετά το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Και αν για το πρώτο στο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι εύκολα ή δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή, σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό υπάρχουν περί τους επτά βουλευτές (τρεις από την ομάδα των «53», τρεις ΠΑΣΟΚογενείς και ένας των ΑΝΕΛ) για τους οποίους εκφράζονται φόβοι για την τελική τους στάση.

Το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να γίνει μια χαρτογράφηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ και να σταλεί το μήνυμα ότι «όποιος δεν μπορεί να ψηφίσει το ασφαλιστικό να παραδώσει την έδρα του πριν το ν/σ έρθει στη Βουλή», όπως έπραξε προ ημερών και ο Γαβριήλ Σακελαρίδης με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων.

Την Τρίτη πιθανότατα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής των «53» Ευκλείδης Τσακαλώτος  μιλώντας  στο 26ο ετήσιο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» περιέγραψε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με αυτόν προηγείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ακολουθεί η ολοκλήρωση της  αξιολόγησης και μετά η συζήτηση για το χρέος.  Όταν ολοκληρωθούν τα παραπάνω η κυβέρνηση θα παρουσιάσει, τον προσεχή Μάρτιο, «το αναπτυξιακό σχέδιο».

Κάτι ανάλογο είπε σήμερα και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στο κουαρτέτο των Θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στο συνέδριο η «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» σημειώνοντας ότι «Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα οδηγήσει και στην συζήτηση για το δημόσιο χρέος». Ωστόσο, για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση «θα πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την πρότασή της για το ασφαλιστικό και το φορολογικό» κατέληξε ο κ.  Κοστέλο.

Το μήνυμα έχει ληφθεί από το Μαξίμου και από αύριο Τρίτη ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών τους αφού, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, «η χώρα είναι στην τελική ευθεία για την έξοδο από την κρίση και τη μακροχρόνια λιτότητα».   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή