Ψάχνει τον βηματισμό του

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 14:00
REUTERS/ERIC VIDAL
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected] 

Αλλεπάλληλα συμβούλια κορυφής έχουν γίνει για την αντιμετώπιση κρίσεων, χωρίς όμως επιτυχία, με την Ε.Ε. να συνεχίζει να «κινείται γύρω από τον εαυτό της». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κλείνει ένα χρόνο από τότε που ανέλαβε το κορυφαίο αυτό ευρωπαϊκό αξίωμα, δίχως όμως να έχει βρει ακόμη τον βηματισμό του, σχολιάζουν διπλωματικοί κύκλοι. Και αυτό, επειδή «δεν δίνει ομιλίες, δεν αποκαλύπτει τις απόψεις του για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ε.Ε. μελλοντικά και ζει απομονωμένος από το διπλωματικό παλκοσένικο, εκτός Βρυξελλών».

Ο Ντόναλντ Τουσκ διετέλεσε για επτά, επιτυχημένα από οικονομικής απόψεως, έτη πρωθυπουργός της Πολωνίας, για να παραιτηθεί και να αναλάβει την 1η Δεκεμβρίου του 2014 αυτό το πόστο. Οι ισορροπίες που καλείται να διατηρήσει είναι ιδιαίτερα «εύθραυστες» και η σημερινή συγκυρία δεν βοηθά καθόλου. Η πρώτη χρονιά του κύλησε στον «αστερισμό» των κρίσεων: Ουκρανία, Ελλάδα, ευρώ, πρόσφυγες και τελευταία η τρομοκρατία.

Στη δημοσιονομική κρίση δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει επανειλημμένως επικρίνει τις θέσεις του Αμερικανού οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, κατά των μέτρων λιτότητας, με τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ όλοι θυμούνται την περίφημη φράση «the game is over» (το παιχνίδι έχει τελειώσει) προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Και πάντα, στο πλευρό της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας κάποια στιγμή στο «Spiegel» ότι είναι… ανίκανος να θυμώσει μαζί της. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, του αναγνωρίζεται το γεγονός ότι τη δραματική νύχτα της 13ης Ιουλίου έπαιξε με επιτυχία τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο και στον Ελληνα πρωθυπουργό.

Στην προσφυγική κρίση επικρίθηκε από διπλωμάτες ότι δεν διαδραμάτισε ρόλο εξισορροπητικό. Οι προκλήσεις είναι ακόμη πολλές και τα χρονικά περιθώρια περιορισμένα, καθώς το 2017 τελειώνει η θητεία του. Ισως να μην έχει βρει ακόμη τη θέση που του αρμόζει, λένε διπλωματικοί κύκλοι. Μήπως όμως το έχει το αξίωμα; Γιατί και ο προκάτοχός του Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ πέρασε αρκετά αθόρυβα, με βασικό του γνώρισμα τα ποιήματα «χαϊκού». Οι άνθρωποι όμως είναι αυτοί που κάνουν τα αξιώματα και όχι τα αξιώματα τους ανθρώπους... Κατά τα άλλα, ο κ. Τουσκ κατάφερε να μάθει αγγλικά, έπειτα από επίπονα μαθήματα, λατρεύει το τζόγκινγκ και το ποδόσφαιρο και το μεγάλο πάθος του είναι η αρχαιοελληνική ιστορία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή