Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Ε.Ε. - Τουρκίας

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015 23:01
UPD:23:14
REUTERS/YVES HERMAN

Για νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μίλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμετ Νταβούτογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην «κοινή μοίρα» των δύο πλευρών.

A- A A+

Βρυξέλλες

του Νίκου Μπέλλου

Όλοι ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας: Οι Ευρωπαίοι προφανώς γιατί ελπίζουν ότι θα περιοριστεί το κύμα των προσφύγων προς την Ελλάδα και την Ευρώπη και οι Τούρκοι γιατί πήραν σημαντικά οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα.

Για νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μίλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμετ Νταβούτογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην «κοινή μοίρα» των δύο πλευρών.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ικανοποιημένοι και οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Τουσκ χαρακτήρισε την Τουρκία «στρατηγικό εταίρο», προσθέτοντας ότι με τις αποφάσεις που λήφθηκαν η ενταξιακή πορεία θα λάβει νέα δυναμική.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ο κ. Γιούνκερ αποκάλυψε ότι μέχρι την προσεχή σύνοδο κορυφής στις 17-18 Δεκεμβρίου, η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση σχετικά με τον αριθμό των Σύρων προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ. Πάντως, διευκρίνισε ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει η ίδια αν θα πάρει και πόσους πρόσφυγες, ενώ ο ίδιος έκανε έκκληση να υπάρξει σημαντική ανταπόκριση.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η λύση θα διευκολύνει και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Πήγα πρόσφατα στην Κύπρο, μίλησα με τις δύο πλευρές και είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, τόνισε.

Τι προβλέπει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας

Η αποψινή συμφωνία προβλέπει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με το ποσό των 3 δισ. ευρώ για τη διαχείριση των προσφύγων που είναι σε τουρκικό έδαφος. Δεν διευκρινίστηκε πόσα χρήματα θα δώσει κάθε κράτος γιατί προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Στα πολιτικά ανταλλάγματα, το πρώτο είναι η δέσμευση των εταίρων για σταδιακή κατάργηση από τον Οκτώβριο του 2016 της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Η κατάργηση αυτή συνδέεται από τους Ευρωπαίους με την εφαρμογή από την Άγκυρα της συμφωνίας επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία, οι «28» δεσμεύονται στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17, που αφορά την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και αυτό θα γίνει σε συνάντηση μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας στις 14 Δεκεμβρίου. Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι το άνοιγμα νέων κεφαλαίων θα συζητηθεί την άνοιξη αλλά η δήλωση αυτή δεν προκαταλαμβάνει και τη στάση που θα τηρήσουν τα κράτη-μέλη.

Η βασική δέσμευση που αναλαμβάνει η Τουρκία είναι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της, ώστε να σταματήσει η μαζική φυγή των προσφύγων. Πάντως, ο κ. Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι χωρίς λύση του Συριακού προβλήματος δεν πρόκειται να επιλυθεί ούτε το πρόβλημα των προσφύγων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή