Αντί συναίνεσης, εκατέρωθεν καταγγελίες

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015 13:22
UPD:15:24
SOOC/Nikos Libertas

Σύμφωνα τέλος με κυβερνητικό βουλευτή η χθεσινή διαδικασία ήταν και ένα δείγμα γραφής για το πώς θα κυλήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε φιάσκο, παρά την αρχική εκτίμηση ότι τουλάχιστον στα επιμέρους μπορεί να υπήρξε μια πρώτη σύμπτωση απόψεων, κατάληξε η πολυσυζητημένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών χθες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακόμη και στο μείζον θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, τα κόμματα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία κοινή θέση με την οποία θα προσέλθει σήμερα στις Βρυξέλλες στη σύνοδο Κορυφής Ε.Ε-Τουρκίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε στο γενικόλογο και χωρίς «γωνίες», για ευνόητους λόγους, ανακοινωθέν της προεδρίας αφού η Ν.Δ., διά του κ. Πλακιωτάκη επέμεινε στις ευθύνες της πολιτικής της κυβέρνησης για το προσφυγικό και στο ότι, ως θέμα αρχής, η Ν.Δ. είναι κατά της μείωσης των συντάξεων. Η δε επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά διατύπωσε την επιφύλαξη ότι «στο ζήτημα του ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή και όχι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν».

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέβη σε εκτενή αναφορά στην πορεία του ασφαλιστικού, αναφέρθηκε σε 12 όπως είπε μειώσεις των συντάξεων που έγιναν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και ζήτησε να δεσμευθούν όλα τα κόμματα ότι τάσσονται κατά μιας νέας μείωσης των συντάξεων. Η τοποθέτηση αυτή του κ. Τσίπρα «άναψε» στην κυριολεξία φωτιές εντός της σύσκεψης και ακολούθησε ο έντονος διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και της κ. Γεννηματά. 

ΕΡΤ1

Κατόπιν τούτων αντί της εθνικής συνεννόησης ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι «κατώτερη των περιστάσεων» και ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Γ. Πλακιωτάκης -ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είχε απολύτως καμία εξουσιοδότηση να συζητήσει κάποιο από τα θέματα που άνοιξε ο κ. Τσίπρας- δήλωσε για τον Πρωθυπουργό ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Σύμφωνα τέλος με κυβερνητικό βουλευτή η χθεσινή διαδικασία ήταν και ένα δείγμα γραφής για το πώς θα κυλήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Επί της ουσίας την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα συζητηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016 ενώ από τις 7 Δεκεμβρίου θα έρθει στη Βουλή το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με επίκεντρο την πώληση των κόκκινων δανείων σε ιδιωτικά –μη τραπεζικά- κεφάλαια.  Η λίστα περιλαμβάνει επίσης παρεμβάσεις στον πτωχευτικό νόμο των νοικοκυριών, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα αλλά και στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τη 1/1/2016.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή