Καράβι δίχως θάλασσα

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 14:00
EPA/FREDERIK VON ERICHSEN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Πρέπει να διαφυλάξουμε το πνεύμα της συνθήκης του Σένγκεν», γιατί αν καταρρεύσει, τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη νομισματική ένωση που δεν θα έχει «καμία σημασία», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ευρώ χωρίς Σένγκεν είναι καράβι δίχως θάλασσα, κι ας λέει ο ποιητής πως «δε χρειάζεται να υπάρχει θάλασσα, για να προχωρήσει ένα καράβι»;

Νόμισμα χωρίς ενιαίο χώρο είναι υπερρεαλιστική τεχνική του κολάζ, αλλά χωρίς εγγυήσεις ότι φτιασιδώνεται η διαφορά στα μεγέθη. «Κυκλοφορείς ελεύθερα, άρα υπάρχεις (ως Ευρωπαίος)», δεν μας κανοναρχούσαν; Διότι τι απέμεινε από «την υπέροχη κοινή τύχη μας», στην οποία αναφερόταν κάποτε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ; Κρίσεις και επικρίσεις.

Κρίση δημοσιονομική, κρίση ανταγωνιστικότητας, κρίση θεσμική και κρίση ταυτότητας.

Ηρθαν στην επιφάνεια οι εθνικοί εγωισμοί και με την όξυνση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης πήραν μπρος οι προστατευτισμοί.

Η Σένγκεν από ασπίδα μετατράπηκε σε ρομφαία και άρχισαν τα ωραία. Δεν αρέσει η «τριαντάρα» -υπεγράφη το 1985 ανάμεσα σε πέντε στην κωμόπολη Σένγκεν- που είχε ως στόχο «την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία».

Αμφισβητείται η «τριαντάρα», που διαμορφώνει τη σχέση μας με τον κόσμο, το κατεξοχήν χαρακτηριστικό της υπερεθνικής Ενωσης, «το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρώπης, που έτσι το βλέπουν και οι κοινωνίες των χωρών που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. από το 2004». Τα έκτακτα κλεισίματα συνόρων (Γαλλίας-Βελγίου, Γαλλίας-Λουξεμβούργου, Γερμανίας-Αυστρίας και Δανίας-Σουηδίας) μπορεί να δημιουργήσουν ανοίγματα. Ηδη, θέτουν ζητήματα και προετοιμάζονται βήματα για μίνι Σένγκεν εντός Σένγκεν.

Η απρόσκοπτη μετακίνηση εντός της Ε.Ε. δεν θα ανασταλεί, διαβεβαιώνουν, αλλά «σπάει» η Συνθήκη, ενώ έχει σπάσει νωρίτερα το κέλυφος, αποκαλύπτοντας τις αποστάσεις και τις εσωτερικές αντιφάσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή