Ερώτηση Κ. Χατζηδάκη για το «πάγωμα» του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 13:31
UPD:13:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης (φωτ. αρχείου), «ενώ οι μήνες περνούν η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την αξιοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και των κεφαλαίων που, καταρχήν, έχουν δεσμευτεί και θα μπορούσαν να ενισχύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

A- A A+

Ερώτηση για το «πάγωμα», όπως αναφέρει, στις διαδικασίες του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης προς τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χαυζηδάκης, «ενώ οι μήνες περνούν η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την αξιοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και των κεφαλαίων που, καταρχήν, έχουν δεσμευτεί και θα μπορούσαν να ενισχύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Το Ταμείο, υπενθυμίζει ο βουλευτής, ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό να παρασχεθεί στις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η απαιτούμενη ρευστότητα μέσω ευέλικτων δανείων χαμηλού επιτοκιακού κόστους. Όπως σημειώνει, η αρχική συνολική δέσμευση των επενδυτών για χρηματοδότηση του ανέρχεται σε ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ και στα πλαίσια αυτά, μέσα στο 2014, διατέθηκαν τα πρώτα 200 εκατ. ευρώ από την KfW και την Ελληνική Δημοκρατία (ΕΤΕΑΝ) στο α’ υπo-ταμείο που λειτούργησε το "IfG-Greek SME finance SA" για τα δανειακά κεφάλαια (χρηματοδότηση) των ΜμΕ μέσω των τραπεζών Πειραιώς και Eurobank.

Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ακόμη ότι είχε γίνει όλη η προετοιμασία για να συσταθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και το β’ υπο-ταμείο που στόχο έχει την παροχή κεφαλαιουχικής συμμετοχής για την ανάπτυξη των ΜμΕ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, «το 2015 τελειώνει χωρίς να έχει γίνει η οποιαδήποτε ενέργεια για την αξιοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου από την σημερινή κυβέρνηση».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή