Για αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος κατηγορεί την κυβέρνηση ο Ν. Δένδιας

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 13:30
UPD:13:31
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

O βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας.

A- A A+

Να διερευνηθούν προς κάθε κατεύθυνση οι βαριές ευθύνες για τα αίτια και τις συνθήκες της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων ζητεί ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δένδιας,  «οι τυχοδιωκτικοί και ανεύθυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, από τον Ιανουάριο και εντεύθεν, με αποκορύφωμα την κατάρρευση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος – παρωδία τον περασμένο Ιούνιο, οδήγησαν, μέσω της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησής τους, στον αφελληνισμό των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες».

Συγκεκριμένα, εξηγεί ο βουλευτής, «ενώ το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον τραπεζικό τομέα ανερχόταν το 2013 σε 85,5% με αξία 25,5 δισ. ευρώ, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση αυτό μειώθηκε σε 26,5% με αξία 4,6 δισ. ευρώ, απώλεια δηλ. 20,9 δισ. ευρώ», ποσό που αντιστοιχεί σε 12 φορές το ύψος των συνταξιοδοτικών περικοπών για τη διετία 2015-16 και 1,4 φορές το ύψος της συνολικής ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία». Αντίστοιχα, συνεχίζει ο κ. Δένδιας, το ποσοστό των ιδιωτών, ελεγχόμενο από ξένους επενδυτές, εκτοξεύθηκε από 14,5% και αξία 3,05 δισ. ευρώ το 2013 σε 73,5% και αξία 8,3 δισ. ευρώ το 2015».

Κατά τον κ. Δένδια, ο αφελληνισμός των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, όπως «δραματικές κεφαλαιακές απώλειες για το Δημόσιο, θεσμικούς και ιδιώτες Έλληνες επενδυτές, μεταξύ των οποίων Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πού είδαν το ποσοστό και την αξία της συμμετοχής τους στον κλάδο να ‘εξαερώνεται’, αύξηση της πίεσης για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε βάρος χιλιάδων δανειοληπτών, εκχώρηση δανείων σε ‘distress funds’, εξοβελισμός των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων από την τραπεζική αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να μείνουν έκθετες οι χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή