Ψυχολόγοι του University of Stirling πρόκειται να παίξουν κεντρικό ρόλο σε μια μελέτη ύψους έξι εκατ. λιρών, για την ανάπτυξη νέας γενιάς τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, πρόκειται για ένα πενταετές πρόγραμμα, που θα φέρει σε επαφή πανεπιστημιακές ομάδες ερευνητών από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς και ειδικούς της σχετικής βιομηχανίας.
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να εξεταστεί το πώς η αναγνώριση προσώπου θα μπορέσει να βοηθήσει σε θέματα ασφαλείας, αλλά και εμπορίου.
Οι επιστήμονες του Stirling θα βοηθήσουν σε θέμα αντίληψης προσώπου, και συγκεκριμένα στη διερεύνηση του πώς οι άνθρωποι αναγνωρίζουν γνωστά πρόσωπα. Σημειώνεται πως της ομάδας θα ηγηθεί ο καθηγητής Πίτερ Χάνκοκ, ο οποίος είχε παλαιότερα βοηθήσει στην ανάπτυξη του EvoFIT- συστήματος αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιείται από αστυνομίες σε όλο τον κόσμο.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, οι άνθρωποι δεν είναι καλοί στην ταυτοποίηση προσώπων που δεν ξέρουν – ακόμα και οι επαγγελματίες, όπως αυτοί που δουλεύουν σε ελέγχους διαβατηρίων, δυσκολεύονται συχνά να συγκρίνουν τα πρόσωπα που έχουν μπροστά τους με αυτά στα διαβατήρια. «Ωστόσο είμαστε πολύ καλύτεροι από τις μηχανές στην αναγνώριση οικείων προσώπων, και η πρόκληση που αναλαμβάνουμε είναι η κατανόηση του ποια είναι η διαδικασία που μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό».
Επίσης, θα εξεταστούν και οι επιπτώσεις της τεχνολογίας αυτής σε θέματα εμπιστευτικότητας/ ιδιωτικότητας. Οι εφαρμογές είναι προφανείς όσον αφορά στον τομέα της ασφάλειας, ενώ στον τομέα του εμπορίου θεωρείται πως θα είναι δυνατή για παράδειγμα η απευθείας αναγνώριση ενός προσώπου από ένα ΑΤΜ, χωρίς να απαιτούνται κωδικοί PIN.
To πρόγραμμα αρχίσει τον Ιανουάριο.