Η δεκαετία τής ανήκει...

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 14:00
REUTERS/MICHAELA REHLE

Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η Αγκελα Μέρκελ βρέθηκε αντιμέτωπη με διάφορες προκλήσεις τις οποίες χειρίστηκε κάθε φορά με τη χαρακτηριστική ψυχραιμία που ταιριάζει σε μία επιστήμονα. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Δέκα χρόνια αλλεπάλληλες κρίσεις, από τις οποίες κατάφερνε κάθε φορά να βγαίνει πιο ισχυρή. Η Αγκελα Μέρκελ, η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας, συμπλήρωσε χθες μία δεκαετία στην εξουσία, ένα επίτευγμα που μόνο ο Χέλμουτ Κολ και ο Κόνραντ Αντενάουερ είχαν έως τώρα καταφέρει στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η 61χρονη κόρη πάστορα και διδάκτωρ Φυσικής βρέθηκε αντιμέτωπη με διάφορες προκλήσεις -από την παγκόσμια πιστωτική κρίση και την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μέχρι τη ρωσο-ουκρανική διένεξη,- τις οποίες χειρίστηκε κάθε φορά με τη χαρακτηριστική ψυχραιμία που ταιριάζει σε μία επιστήμονα. Ολα αυτά άλλαξαν άρδην πριν από τρεις μήνες, τότε που άρχισε να γιγαντώνεται το κύμα προσφύγων, δοκιμάζοντας τις αντοχές όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Η «απάντηση» της κας Μέρκελ στο προσφυγικό, καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες στη Γερμανία με το μήνυμα «Wir schaffen das» (μπορούμε να το κάνουμε), χαιρετίστηκε ως κίνηση ανθρωπιάς και επίδειξης πολιτικού θάρρους, σχολιάζουν αναλυτές του Reuters.

Για τον Ντένις ΜακΣέιν όμως, πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας, «η προσφυγική κρίση μπορεί να έχει για την κα Μέρκελ τον αντίκτυπο που είχε ο κεφαλικός φόρος για τη Μάργκαρετ Θάτσερ... η κ. Μέρκελ μπορεί να εισέρχεται στη ζώνη του Auf Wiedersehen», όπως υποστηρίζει σε άρθρο του στην «Independent». Οι καιροί δεν είναι εύκολοι για την καγκελάριο, που, εκτός από την πρόκληση του προσφυγικού, έχει να αντιμετωπίσει και την απειλή της τρομοκρατίας στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι χειρισμοί της στο προσφυγικό στάθηκαν αιτία να χάσει μέρος της εμπιστοσύνης των Γερμανών, με σημαντική πτώση της δημοτικότητάς της στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για το τέλος της εποχής Μέρκελ, όπως βιάστηκαν να κάνουν αρκετά γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ. «Δεν βλέπω κανέναν υπό τις παρούσες συνθήκες που θα μπορούσε να αναμετρηθεί μαζί της», εκτιμά ο Χένφριντ Μίνκλερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Humboldt, σημειώνοντας ότι κανείς δεν προέβλεπε, δέκα χρόνια πριν, ότι η Μέρκελ θα παρέμενε στην εξουσία για τόσο μεγάλο διάστημα. Οσο για την ίδια, όταν ρωτήθηκε για το μέλλον, αρνήθηκε για μία ακόμη φορά να απαντήσει εάν θα επιδιώξει και τέταρτη θητεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή