Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς αναφορικά με την ευεργετική δράση του καφέ στον οργανισμό μας. Πρόσφατες μελέτες για τον ελληνικό καφέ ανέφεραν ότι μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου Alzheimer ενώ, έγινε και αναφορά και στην αποτροπή εμφάνισης διαβήτη. Σε άλλη μελέτη στο American Chemical Society’s Reactions, διαπιστώθηκε ότι ο καφές βοηθά στην εκκένωση των κοπράνων.
Επίσης, στο πρόσφατο πανευρωπαϊκό συμπόσιο για τα καρδιαγγειακά οι επιστήμονες τον χαρακτήρισαν ελιξίριο υγείας.
Μια νέα μεγάλη επιδημιολογική έρευνα, που έγινε στην Ολλανδία σε 17.000 άτομα ηλικίας από 30 - 60 ετών, έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μια σοβαρή έρευνα, σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων, έδειξε ότι ο καφές θα μπορούσε να αποτελέσει πρόληψη για το διαβήτη.
Οι Ολλανδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστο 7 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 50% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από το διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν λιγότερα από 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
Τα συμπεράσματα αυτά αντιμετωπίσθηκαν με σκεπτικισμό από την επιστημονική κοινότητα, καθώς, είναι γνωστό ότι η καφεΐνη μειώνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα. Η μείωση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη οδηγεί στον διαβήτη.
Πώς γίνεται λοιπόν ο καφές να βοηθά στη μείωση εμφάνισης διαβήτη; Οι επιστήμονες απαντούν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η επίδραση της καφεΐνης στη δράση της ινσουλίνης διαρκεί μόνο μερικές ώρες.
Στην έρευνά τους εστίασαν στην κατανάλωση καφέ για πολλές εβδομάδες και όπως λένε, είναι πολύ πιθανό τελικά ο οργανισμός να προσαρμόζεται και να γίνεται ανθεκτικός στην αρνητική αυτή δράση της καφεΐνης. Επιπροσθέτως, ο καφές περιέχει και άλλες ωφέλιμες ουσίες εκτός από την καφεΐνη, όπως είναι το μαγνήσιο, το χλωρογενικό οξύ, το κάλλιο κ.ά..
Οι ουσίες αυτές, όπως είδαν στις μελέτες, βοηθούν το μεταβολισμό της γλυκόζης στον άνθρωπο και κατά συνέπεια μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν ακόμα επαρκώς ποιο ή ποια από τα συστατικά του καφέ είναι υπεύθυνα για τον συσχετισμό που βρήκαν.
Όπως τόνισαν, είναι επιβάλλεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες για το θέμα και μάλιστα από διαφορετικές ερευνητικές ομάδες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν τα ίδια αποτελέσματα.