Την προσοχή των διαβητικών ανδρών, για διαρκή έλεγχο της πάθησης τους, προκειμένου να συνεχίσουν να απολαμβάνουν χωρίς προβλήματα την σεξουαλική τους ζωή, εφιστούν οι ανδρολόγοι με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη! Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο ουρολόγος -ανδρολόγος και Διευθυντής του Ιατρείου Ουρολογίας Ανδρολογίας στην Αθήνα κ. Κώστας Ρόκκας , το 50% των διαβητικών ανδρών παρουσιάζουν προβλήματα στύσης, ενώ όταν ο διαβήτης συνυπάρχει με υπέρταση τότε το 80% των ανδρών έχει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας.
Το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας όπως λέει, τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας αφού αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς όπως και ο σακχαρώδης διαβήτης. Υπολογίζεται μάλιστα μέσα στην επόμενη δεκαετία από 155.000.000 άνδρες το 1995, οι πάσχοντες θα φτάσουν τα 322.000.000 το 2025.Οι περισσότεροι από τους άνδρες αυτούς πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει τελευταία διαπίστωσαν, ότι μέσα σε πέντε χρόνια από την έναρξη του σακχαρώδους διαβήτη το 60% των ασθενών παρουσιάζουν κάποιας μορφής σεξουαλική διαταραχή. Σημειώνουν μάλιστα, ότι πάνω από το 28% των ανδρών που έχουν διαταραχές της στύσης είναι ταυτόχρονα και διαβητικοί. Αρκετές φορές οι διαταραχές της στύσης αποτελούν το πρώτο σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται η διαβητική νόσος και για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο οι άνδρες να απευθύνονται άμεσα στο γιατρό τους όταν έχουν το πρώτο σύμπτωμα, προκειμένου να υποβληθούν στις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις.
Οι άνδρες αυτοί συχνά πανικοβάλλονται, αισθάνονται την αρχή του τέλους της σεξουαλικής τους λειτουργίας. Έτσι αρχίζουν να παρατηρούν προσεκτικά τις σεξουαλικές τους αντιδράσεις με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αποκτήσουν στύση. Σε μερικούς άνδρες αυτή η περίοδος συνοδεύεται από θλίψη, ευερεθιστότητα, άρνηση, αισθήματα απόρριψης και αποφυγής. Έχει παρατηρηθεί από πολλές έρευνες ότι υπάρχει συνύπαρξη κατάθλιψης και σακχαρώδη διαβήτη, ιδιαίτερα του τύπου ΙΙ. Οι ίδιες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί ασθενείς οι οποίοι ρυθμίζονται μόνο με δίαιτα παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στυτική διαταραχή από εκείνους που έχουν ανάγκη είτε από ινσουλίνη, είτε από υπογλυκαιμικά φάρμακα.
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς αυτούς σχετίζεται με την πρόοδο της ηλικίας, με την διάρκεια της νόσου, με την εμφάνιση επιπλοκών από των διαβήτη (π.χ. αμφιβληστροειδοπάθεια) καθώς και με τον έλεγχο των επιπέδου του σακχάρου στο αίμα. «Οι διαβητικοί ασθενείς, πέρα από το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας, είναι δυνατόν να παρουσιάσουν και προβλήματα που αφορούν τόσο την εκσπερμάτιση (παλίνδρομη εκσπερμάτιση), όσο και την σεξουαλική επιθυμία» τονίζει ο κ Ρόκκας. «Ο διαρκής έλεγχος του σακχαρώδη διαβήτη μειώνει σημαντικά το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας και οι άνδρες συνεχίζουν να απολαμβάνουν κανονικά την σεξουαλική τους ζωή» αναφέρει προτρέποντας όλους στη σωστή ενημέρωση.