Αλόγιστη η χρήση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 22:09
UPD:22:09
Shutterstock

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δείχνουν, ότι η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται για τα περισσότερα βακτηρίδια και αντιβιοτικά υπό επιτήρηση.

A- A A+

Απογοητευτικά όμως είναι και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες, με αφορμή την 18η Νοεμβρίου που είναι Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά. Ο Επίτροπος, αρμόδιος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, κ. Vytenis Andriukaitis, ανέφερε ότι πάνω από 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ευρώπη, από την κατάχρηση αντιβιοτικών καθώς τους οδηγεί σε ανθεκτικότητα των μικροβίων και τους κάνει ευάλωτους σε θανατηφόρες λοιμώξεις. Όπως τόνισε ο Επίτροπος Υγείας, πολλές από τις λοιμώξεις δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με τα ήδη υπάρχοντα αντιβιοτικά, γιατί «αχρηστεύθηκε» επί της ουσίας η δραστικότητα τους λόγω υπεχρήσης τους.

Όπως είπε, οι λοιμώξεις από ανθεκτικά βακτήρια σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και ευθύνονται για την απώλεια 1.5 εκατ. ευρώ σε έξοδα νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένων και των ωρών εργασίας που χάνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δείχνουν, ότι η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται για τα περισσότερα βακτηρίδια και αντιβιοτικά υπό επιτήρηση. Σε 3 χώρες, (Ιταλία - Ελλάδα – Μάλτα), η αντίσταση στα πιο πρόσφατα αντιβιοτικά έχει γίνει ένα ενδημικό πρόβλημα, που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία σ’ αυτές τις χώρες δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν αποτελεσματικά ασθενείς που έχουν μολυνθεί με ανθεκτικά βακτήρια.

Ενώ, για πρώτη φορά, τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών σε 5 ευρωπαϊκές χώρες (Δανία –Λουξεμβούργο –Σλοβενία - Ισπανία – Σουηδία), παρότι η κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία εξακολουθεί να αυξάνεται.

Η Γαλλία έρχεται 1η στη μικροβιακή αντοχή, με 2η την Ισπανία και 3η την Ελλάδα στην τρίτη θέση. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα παραμένει 1η σε όλη την Ευρώπη στη χρήση αντιβιοτικών στον άνθρωπο ενώ στα ζώα 1η είναι η Ιταλία και τελευταία στη λίστα η Ισλανδία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Xavier Prats Monné, υποστήριξε ότι όλες οι χώρες γυρίζουν πίσω, στην εποχή πριν τον Φλέμινγκ και τον Παστέρ, που δεν υπήρχε αποτελεσματική θεραπεία για τις λοιμώξεις. Και όπως είπε το θέμα δεν είναι μόνο η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών από τον άνθρωπο αλλά και αυτή που γίνεται στα ζώα για να μεγαλώσουν γρήγορα και κατ’ επέκταση στη διατροφική αλυσίδα. Τόνισε δε, ότι πρέπει να γίνει άμεσα ενημέρωση όχι μόνο των γιατρών αλλά και των κτηνιάτρων προκειμένου να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα.

Ως φωτεινό παράδειγμα η Γενική Γραμματέας του Ολλανδικού Υπουργείου Υγείας, Marianne Donker, έφερε τη χώρα της η οποία με ειδικά προγράμματα ενημέρωσης  κατάφερε μέσα σε 7 χρόνια, από το 2007 έως το 2014, να μειώσει τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα κατά 58% και στη συνέχεια να μειώσει σημαντικά την αντοχή των μικροβίων στην κοινότητα.

Παγκόσμια λύση

Κλείνοντας ο Επίτροπος, Vytenis Andriukaitis τόνισε ότι έχει ήδη συναντηθεί με τους Υπουργούς Υγείας της ομάδας G7 καθώς, και με τους Υπουργούς των ΗΠΑ και της Κίνας, με στόχο να συνεργαστούν όλοι στενά για να βρεθούν λύσεις αντιμετώπισης του φαινομένου. Όπως είπε, «θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, και εργάζομαι στενά με τα κράτη-μέλη και με τους διεθνείς εταίρους μας για να βρούμε μια παγκόσμια λύση σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα».

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι έλληνες γιατροί

«Η επανειλημμένη ή εσφαλμένη λήψη αντιβιοτικών συμβάλλει στην αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, τα οποία θεωρούνται ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δραστικότητάς τους όταν εσείς, τα παιδιά σας ή άλλοι συγγενείς σας τα χρειαστούν κάποια στιγμή στο μέλλον» επισημαίνει ο κος Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με αφορμή Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των  αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με τον κ. Σκληρό, η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο δεν έχει κανένα όφελος για εσάς και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως διάρροια, ναυτία ή δερματικά εξανθήματα. Ενώ, η λήψη αντιβιοτικών για την καταπολέμηση ήπιων βακτηριακών λοιμώξεων, όπως η παραρρινοκολπίτιδα,  η βρογχίτιδα ή η ωτίτιδα, είναι συχνά άσκοπη, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα σ’ αυτές τις καταστάσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή