Αυστηρή χρήση των αντιβιοτικών προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 10:03
UPD:01/06/2015 17:44
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Μέτρα για να εξασφαλιστεί η υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκικριμένα οι ευρωβουλευτές ζητούν την αυστηρή απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, τη διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων και αναλύσεων πριν από τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, την εφαρμογή υπεύθυνων πρακτικών μάρκετινγκ που θα βοηθήσουν στην αποτροπή της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των φαρμακευτικών και των υπευθύνων για τη συνταγογράφησή τους και τέλος, τη βελτίωση της πληροφόρησης σχετικά με την παρακολούθηση της κατανάλωσης αντιβιοτικών, της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και του ελέγχου των λοιμώξεων.

Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν επίσης τις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής νομοθετικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών ουσιών.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 637 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 10 αποχές και αφορούσε όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών, όπως η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, η υπεύθυνη χρήση των θεραπειών και η προώθηση της καινοτομίας.

Οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι το 8-12% των ασθενών στα νοσοκομεία της ΕΕ υποφέρουν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Αυτές ευθύνονται για 37.000 θανάτους ετησίως και επιβαρύνουν σημαντικά τους περιορισμένους προϋπολογισμούς για την υγεία.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εισηγητή του ψηφίσματος κ. Piernicola Pedicini "Τα μέτρα λιτότητας δεν μπορούν να επιβάλλονται εις βάρος της ασφάλειας των ασθενών και του προσωπικού στα νοσοκομεία. 25.000 πολίτες χάνουν τη ζωή τους στην Ευρώπη κάθε χρόνο λόγω της μεγάλης πλέον ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, για αυτό πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα για την εύρεση νέων αντιβιοτικών ουσιών".

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν, ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση ασκεί ολοένα αυξανόμενες πιέσεις στους προϋπολογισμούς υγείας των κρατών μελών, και το γεγονός αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια των ασθενών. Γι αυτό κάλεσαν όλα τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι δεν θα επηρεαστεί η ασφάλεια των ασθενών και ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα χρηματοδοτούνται επαρκώς.

Όπως υποστηρίζουν, πρέπει να γίνει υπεύθυνη και ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών ακόμα και στην κτηνιατρική, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακούχων ζωοτροφών. Να γίνεται χρήση δηλαδή μόνο μετά από κτηνιατρική διάγνωση. Δύο νομοθετικές προτάσεις σχετικά με το θέμα είναι ήδη υπό συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή