Μικροαστικές εμμονές

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 07:00
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Ο Λένιν υποστήριζε ότι «η αλήθεια είναι μια μικροαστική εμμονή». Προφανώς όμως η κυβέρνηση επειδή δεν θέλει μια χώρα με… μικροαστούς δεν εμμένει και τόσο στις αλήθειες.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Ο Λένιν υποστήριζε ότι «η αλήθεια είναι μια μικροαστική εμμονή». Προφανώς όμως η κυβέρνηση επειδή δεν θέλει μια χώρα με… μικροαστούς δεν εμμένει και τόσο στις αλήθειες.

Καθημερινά, άλλωστε, τα έργα της πιστοποιούν ότι η αλήθεια δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ασκούμενης πολιτικής. Τρανή απόδειξη και το νομοσχέδιο «σκούπα» που κατατέθηκε άγρια μεσάνυχτα στη Βουλή… Πόσος καιρός άραγε έχει περάσει από τότε που ο πρωθυπουργός υποστήριζε… κανένα σπίτι σε τραπεζίτες;

Το σίγουρο είναι ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου από το 2018, όχι μόνο τα σπίτια αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θα είναι στη διάθεση των τραπεζών.

Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που το οικονομικό επιτελείο κατηγορηματικά διαβεβαίωνε ότι δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος στα τσιγάρα και τα ποτά;

Τα τσιγάρα, που ίσως θα έπρεπε να επιβληθεί αφού υπάρχει και καλή δικαιολογία, καθώς βλάπτουν την υγεία, τη γλίτωσαν. Οχι όμως και το κρασί. Οίνος ευφραίνει καρδίαν, αλλά όχι τσέπη στο εξής.

Πόσες φορές η κυβερνητική συμμαχία δεν διαλαλούσε ότι θα «κυνηγά» μόνο τους μεγαλοοφειλέτες και θα βοηθήσει τους αδύναμους μικροοφειλέτες; Με το πολυνομοσχέδιο όμως, οι μόνοι ουσιαστικά που πλήττονται είναι όσοι χρωστούν λίγα στην εφορία και έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Και αυτό γιατί μετά την 1 Ιανουαρίου 2018, προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι ότι η εξόφληση νέων οφειλών απαγορεύεται να καθυστερήσει μια ημέρα.

Η μόνη περίπτωση μάλιστα για να παραμείνει κάποιος οφειλέτης στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι πριν λήξει μια νέα οφειλή να υποβάλει αίτηση προκειμένου να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, αρκεί η νέα οφειλή του να είναι έως 50.000 ευρώ.

Δεν είναι όμως αυτονόητο ότι εάν κάποιος μπορεί να πληρώσει τη δόση της 12άρας ρύθμισης, να μπορεί να εξοφλήσει και της 100άρας;

Εάν ένας οφειλέτης δεν έχει να πληρώσει τη δόση της μεγάλης ρύθμισης, πώς θα πληρώσει αυτή των 12 δόσεων;

Επί της ουσίας, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση έκανε το χατίρι της τρόικας - κουαρτέτου, καθώς σύντομα χιλιάδες οφειλέτες θα «αποβληθούν» από την 100άρα ρύθμιση.

Η μόνη αλήθεια επομένως είναι πως ό,τι έχει αποφασίσει και δρομολογήσει το κουαρτέτο θα γίνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Το μόνο που αλλάζει, ανάλογα με την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι το «περιτύλιγμα».

Αν και όλοι όσοι έχουν διαπραγματευτεί και διαπραγματεύονται με τους δανειστές «βαπτίζουν» έντιμο συμβιβασμό την… άτακτη υποχώρηση.

Δυστυχώς, στην «παγίδα» αυτή έχει πέσει και η σημερινή κυβέρνηση η οποία, ως νέα, θα μπορούσε να έχει ένα μοναδικό όπλο κοινωνικής αποδοχής, ανεξάρτητα από τα μέτρα που αναγκάζεται να λάβει: την αλήθεια.

Δυστυχώς όμως, η σημερινή κυβέρνηση ξέχασε και την άλλη ρήση του Λένιν ότι «μόνο η αλήθεια είναι επαναστατική…». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή