Ένας νομπελίστας φυσικός στη θεατρική σκηνή

«QED» ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015 08:05
A- A A+

«Αποχαιρετώντας» τον ρόλο που χαρακτηρίστηκε ως ο καλύτερος και πιο σύνθετος της καριέρας του, ο Γιώργος Κοτανίδης παρουσιάζει ξανά μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας, ζωντανεύοντας το έργο του Peter Parnell, «QED» ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν», στη σκηνή του Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Ιωσήφ Βαρδάκη, από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, για περιορισμένες παραστάσεις, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 8.30 το βράδυ.

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Αμερικανού νομπελίστα φυσικού Ρίτσαρντ Φάινμαν (1918 - 1988) ξεδιπλώνεται σε αυτό το έργο, το οποίο, και με αφορμή της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη δημοσίευση της θεωρίας της σχετικότητας από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ανεβαίνει με την αρωγή της «Ένωσης Ελλήνων Φυσικών». Μάλιστα, το ανέβασμα του «QED» θα αποτελέσει μία ξεχωριστή γιορτή της Φυσικής, με τους διασημότερους Έλληνες φυσικούς να συνομιλούν με το κοινό, πριν και μετά την παράσταση, δημιουργώντας μια μοναδική συνύπαρξη Τέχνης και Επιστήμης.

Γενναίος απέναντι στη ζωή και τον θάνατο

Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής, το 1965, για τη δουλειά του πάνω στην κβαντική ηλεκτροδυναμική (Quantum Electro - Dynamics, από τα αρχικά της οποίας προκύπτει ο τίτλος του έργου, «QED»), ήταν μια μαγευτική πολυδιάστατη προσωπικότητα, που άγγιξε πολλούς τομείς της επιστημονικής δημιουργίας, της τέχνης και της κοινωνίας. Ένας άνθρωπος που στάθηκε γενναίος απέναντι στη ζωή, την επιστήμη, την τέχνη και τις γυναίκες. Γενναίος απέναντι στην εξουσία και απέναντι στον θάνατο.

Μια μάχη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα

Στο έργο «QED», ο Ρίτσαρντ Φάινμαν βρίσκεται στο γραφείο του και ετοιμάζει διάλεξη, με τίτλο «Όλα όσα γνωρίζουμε». Εξηγεί μερικά από τα μυστήρια του σύμπαντος και του ατόμου και μιλάει για όσα έζησε και όσα ονειρεύεται, αποκαλύπτοντας συναρπαστικά περιστατικά από τη ζωή του.

Δεν είναι ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος. Είναι νομπελίστας φυσικός, χαρισματικός λέκτορας, ιδιοφυής επιστήμονας, αλλά και κλόουν, που καταφέρνει να κρατάει καθηλωμένο το ακροατήριό του, κάθε φορά που δίνει διάλεξη. Είναι ένας από τους φυσικούς, που, στα 25 του χρόνια, δούλεψε για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Είναι παθιασμένος ντράμερ, ερασιτέχνης ηθοποιός, δημιουργικός ζωγράφος, ονειροπόλος ταξιδιώτης, αθεράπευτος γυναικάς, υπερδραστήριος άνθρωπος. Συγκρούεται με το κατεστημένο στο όνομα της αλήθειας και αντιμάχεται τη σοβαροφάνεια με ειρωνεία και χιούμορ.

Η φοιτήτριά του, Μύριαμ Φηλντ, τον πολιορκεί και προσπαθεί να του αποσπάσει μυστικά γύρω από την επιστήμη της Φυσικής και το σύμπαν. Κάποια στιγμή, της λέει: «Μια ζωή, χόρευα και ερωτοτροπούσα με τη Φύση, αλλά δεν σ’ αφήνει να της ανασηκώσεις το πέπλο της».

Στη διάρκεια της ίδιας νύχτας, έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα για τη ζωή και τον θάνατο, καθώς πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση: θα παραδοθεί στον καρκίνο που τον ξαναχτυπά ή θα υποστεί ακόμα μία εγχείρηση με 50% πιθανότητες επιτυχίας; Μια μάχη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, ανάμεσα στον Θεό και τη Φύση, ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια. Κι όταν το συναίσθημα τον κυριεύσει, η επαφή με τη φοιτήτριά του θα του υπενθυμίσει τη χαρά της ζωής και θα αποφασίσει να δώσει τη μάχη.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιάννης Μήλιος - Γιώργος Κοτανίδης, σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης, σκηνικά - κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη, φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης, μουσική επιμέλεια: Θάνος Αμοργινός, παραγωγή: Ομάδα Σαλτιμπάγκοι. Ερμηνεύουν: Γιώργος Κοτανίδης, Δώρα Σαμψώνα.

Ρίτσαρντ Φάινμαν.

Πρόγραμμα συνομιλιών

23/11: Στράτος Θεοδοσίου (Καθηγητής Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Φυσικών): «Αναζήτηση ευφυούς ζωής στο σύμπαν,  διαστημικές αποστολές».

24/11: Διονύσης Σιμόπουλος (επίτιμος διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου): «Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν».

30/11: Ξενοφών Μουσάς (Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής Πανεπιστήμιου Αθηνών) και Raul Perez (Μεξικανός Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σονόρα): «Πώς ο άνθρωπος ανακάλυψε ότι υπάρχουν νόμοι της φύσης και πώς οδηγήθηκε στα στοιχειώδη σωμάτια».       

1/12: Βασίλης Χαρμανδάρης (διευθυντής Ινστιτούτου Αστρονομίας Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών): «Το σύμπαν, από το φωτεινό παρελθόν στο σκοτεινό μέλλον».

7/12: Γιώργος Γραμματικάκης (Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, τέως Πρύτανης, νυν ευρωβουλευτής): «Ο Γιώργος Γραμματικάκης συνομιλεί με το φως και με τον χορογράφο του φωτός».

8/12: Μανόλης Δρης (Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου): «Η εξέλιξη της Δομής της Ύλης και της Κβαντικής  Φυσικής».

14/12: Παναγιώτης Νιάρχος (Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών): «Αναζητώντας μια άλλη Γη στο Σύμπαν». 

15/12: Γιώργος Τριμπέρης (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών): «Βασική έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και κοινωνική συνείδηση». 

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: 10 ευρώ, ταμείο Ιδρύματος: 12 ευρώ, φοιτητικό: 8 ευρώ, μαθητικό, άνεργοι και ειδικές κατηγορίες: 7 ευρώ, ομαδικό από δέκα εισιτήρια και άνω: 7 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), καταστήματα Forthnet, τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00 - 14:00), ηλεκτρονικά: mcf.gr.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς