Η συμπεριφορική θεραπεία αντιμετωπίζει καλύτερα την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 21:53
shutterstock

Η ομάδα που ακολούθησε την  ειδική μορφή γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας (ΣΓΘ) δίδαξε τους ασθενείς να καταπολεμήσουν τις αρνητικές σκέψεις σχετικά με τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες και αντισταθούν σε συμπεριφορές που επηρεάζουν τη διάθεση, όπως η κοινωνική απομόνωση.

A- A A+

Μέχρι σήμερα θεωρούσαν οι ειδικοί ότι η καταπολέμηση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (ΕΔΕ) μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση φωτοθεραπείας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Vermont στο Burlington, έδειξε ότι η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία είναι αποτελεσματικότερη σε βάθος χρόνου από την φωτοθεραπεία.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Psychiatry» οι επιστήμονες υπέβαλαν σε θεραπεία 177 ασθενείς χωρισμένους σε 2 ομάδες. Η μία ομάδα μπήκε σε θεραπεία με τη μέθοδο της φωτοθεραπείας για 6 εβδομάδες, με 30 λεπτά καθημερινής έκθεσης μετά το ξύπνημα, και η άλλη ομάδα σε μια ειδική μορφή γνωσιακής-συμπεριφορική θεραπείας (ΣΓΘ), η οποία τους δίδαξε να καταπολεμήσουν τις αρνητικές σκέψεις σχετικά με τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες και αντισταθούν σε συμπεριφορές που επηρεάζουν τη διάθεση, όπως η κοινωνική απομόνωση.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Kelly Rohan και οι δύο θεραπείες ήταν αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής κατά τη διάρκεια του χειμώνα που χορηγήθηκαν, χωρίς στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο προσεγγίσεων. Ωστόσο, δύο χειμώνες μετά την αρχική θεραπεία, το 46% των ασθενών της ομάδας φωτοθεραπείας ανέφερε υποτροπή στην κατάθλιψη σε σύγκριση με το 27% των ατόμων στην ομάδα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα ήταν επίσης πιο σοβαρά στα άτομα της ομάδας φωτοθεραπείας.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Kelly Rohan, η φωτοθεραπεία είναι μια παρηγορητική θεραπεία που πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς για να είναι αποτελεσματική. Η τήρηση της συνταγής φωτοθεραπείας κάθε μέρα για 5 συνεχόμενους μήνες μπορεί να είναι δύσκολη στην εφαρμογή, γι αυτό και πολλοί ασθενείς διακόπτουν τη θεραπεία. Αντίθετα, η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, αποτελεί μια προληπτική θεραπεία, και μόλις οι πάσχοντες μάθουν τις βασικές δεξιότητές της, αυτή έχει διαρκή αντίκτυπο, δίνοντας στον ασθενή μια αίσθηση ελέγχου στα συμπτώματά του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή