Ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα προκαλούν κατάθλιψη

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 22:15
UPD:22:15
SHUTTERSTOCK

Στα αγόρια το φαινόμενο παρουσιάζεται 3- 4 φορές περισσότερο από τα κορίτσια.

A- A A+

Έρευνες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ αλλά και του Αρχείου Γενικής Παιδοψυχιατρικής των ΗΠΑ, διαπιστώνουν ότι η Διαταραχή της Ελλειμματικής Προσοχής και της Υπερκινητικότητας συνδέονται άμεσα με την πρόκληση κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ψυχολόγος, νευροψυχολόγος παίδων, διδάκτωρ παιδοψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σήφης Κουράκης , το 30- 40% των παιδιών με αυτές τις διαταραχές έχουν σοβαρές πιθανότητες να εμφανίσουν στοιχεία κατάθλιψης και να αναπτύξουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Σημειώνουν μάλιστα, ότι στα αγόρια το φαινόμενο παρουσιάζεται 3- 4 φορές περισσότερο από τα κορίτσια.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Κουράκης, τα παιδιά διαγιγνώσκονται μετά την ηλικία των 5 ετών μέχρι τα 7 και γι αυτό κανείς θεωρεί ότι είναι επιθετικά ενώ στην πραγματικότητα έχουν ελλειμματική προσοχή.

Αυτό όμως προκαλεί μια αλυσίδα λανθασμένων αντιδράσεων τόσο από τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα τα παιδιά να βιώνουν την απογοήτευση, να νιώθουν ότι είναι ανίκανα και ανάξια, να νιώθουν απόρριψη και να πέφτει το ηθικό τους πολύ χαμηλά και με το πέρασμα των ετών να μην έχουν καθόλου αυτοεκτίμηση.

Ο Δρ. Κουράκης συμβουλεύει τους γονείς να ενημερωθούν από ειδικού και να αποδεχτούν το πρόβλημα.

Συμβουλεύει μάλιστα, εφόσον γίνει η διάγνωση να στέλνουν το παιδί σε ομαδικά παιχνίδια για να κάνει ασκήσεις μελετημένες χώρου και χρόνου.

Επίσης, να φροντίσουν ότι οι σχολικές του δραστηριότητες να έχουν συντομία, ποικιλία και δόμηση και να ζητήσουν από τους ειδικούς να τους δώσει πρόγραμμα συμπεριφορών με θετικούς ενισχυτές, δηλαδή να δίνονται κάποια δώρα εντός εισαγωγικών στο παιδί, κάποιες ενισχύσεις, που το ίδιο θα προεπιλέγει, ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον του.

Επιπροσθέτως, να προσέξουν τη διατροφή του. Να αποφεύγει για παράδειγμα προϊόντα καφεΐνης και με Ε συντηρητικά τα οποία εντείνουν την απροσεξία και την παρορμητικότητα. 

Τέλος, συστήνει στους γονείς αν το παιδί έχει έντονα και συνεχή συμπτώματα, να παρακολουθηθεί από ψυχολόγο και να ακολουθήσει θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή.

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή