Ταυτοποιήθηκε ένας από τους καμικάζι του Παρισιού

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015 09:21
UPD:13:34
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Ταυτοποιήθηκε, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ένας από τους επτά καμικάζι που σκόρπισαν τον θάνατο στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής.

Πρόκειται για τον 29χρονο Γάλλο υπήκοο Ομάρ Ισμαϊλ Μοστεφάι, με αλγερινή καταγωγή, ο οποίος συμμετείχε στην επίθεση στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν.

Ο ύποπτος, που είχε μεγαλώσει στην πόλη Κουρκουρόν, 25 χλμ. νότια του Παρισιού, και ζούσε τουλάχιστον έως το 2012 στη γειτονική πόλη Σαρτρ, ήταν γνώριμος των γαλλικών αρχών και είχε ταξιδέψει στη Συρία για λίγους μήνες μεταξύ 2013 και 2014. 

Από το 2004 έως το 2010 είχε καταδικασθεί οκτώ φορές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου (οδήγηση χωρίς άδεια, εξύβριση, ανεπιβεβαίωτες υποψίες ότι συνδέεται με τοπικά λαθρεμπόρια νακρωτικών, σύμφωνα με τη Journal du Centre). Ωστόσο ουδέποτε φυλακίσθηκε.

Ο νεαρός άνδρας βρισκόταν στα ραντάρ των υπηρεσιών πληροφοριών από το 2010, όταν είχε εντοπισθεί ως ύποπτος για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση. «Ωστόσο το όνομά του δεν είχε αναφερθεί ποτέ σε φάκελο που σχετίζεται με κάποια τρομοκρατική επιχείρηση», διευκρίνισε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Ο δήμαρχος της Σαρτρ, ο Ζαν-Πιέρ Γκορζ, θυμάται «πως δεν έκανε θόρυβο. Δεν είχε κάποια γνωστή επαγγελματική δραστηριότητα και απ' ό,τι φαίνεται, αν και η πληροφορία αυτή ελέγχεται, ζούσε σε εργατική κατοικία της συνοικίας Λα Μαντλέν». Ωστόσο στη συνοικία αυτή ορισμένοι κάτοικοι είπαν πως πίστευαν ότι «είχε εγκαταλείψει την πόλη εδώ και δύο, ακόμη και τρία χρόνια».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Monde, ο καμικάζι του Μπατακλάν είχε απουσιάσει μερικούς μήνες από τη Λα Μαντλέν για να μεταβεί στη Συρία. Το φθινόπωρο του 2013 πέρασε από την Τουρκία και οι υπηρεσίες πληροφοριών ξαναβρήκαν τα ίχνη του την άνοιξη του 2014, παρακολουθώντας μια μικρή ομάδα σαλαφιστών στη Σαρτρ. Τότε θεωρείτο απλό μέλος της ομάδας.

«Σήμερα το ζήτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει ένα δίκτυο στη Σαρτρ ή αν ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ ήταν ένα μεμονωμένο άτομο που σχετιζόταν με βελγικά ή άλλα δίκτυα», λέει ο δήμαρχος της Σαρτρ Ζαν-Πιέρ Γκορζ.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, ο καμικάζι ταυτοποιήθηκε από αποτύπωμα δακτύλου του που βρέθηκε μετά το μακελειό της Παρασκευής. 

Μετά την ταυτοποίηση κρατούνται και εξετάζονται έξι άτομα του περιβάλλοντός του, μεταξύ των οποίων ο πατέρας του, ο μεγαλύτερος αδελφός του και η σύζυγος του τελευταίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή