Ο Σρέντερ αποχαιρετά τον Ερντογάν

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2005 20:16
A- A A+

Με την εκδήλωση της αμέριστης υποστήριξής του στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας αποχαιρετά απόψε στην Κωνσταντινούπολη τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο απερχόμενος καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, υπογραμμίζοντας έτσι τον ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά και την αντίθεσή του στην πολιτική της μελλοντικής καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.

Στο κείμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει απόψε στην Κωνσταντινούπολη ο Σρέντερ, ως (μοναδικός μέχρι σήμερα χριστιανός πολιτικός) τιμώμενος προσκεκλημένος του Ερντογάν σε θρησκευτική τελετή (Ιφταρ) στο Ραμαζάνι, αναφέρεται ρητά ότι «ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τίποτε άλλο».

Η στάση του Σρέντερ συνιστά ταυτόχρονα και μία επιδεικτική «κόντρα» προς τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), εκπρόσωποι των οποίων, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, είχαν καλέσει προκαταβολικά τον καγκελάριο να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» σε θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής στο «μεταβατικό» διάστημα μέχρι την εκλογή της νέας καγκελαρίου και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο γερμανός καγκελάριος, σύμφωνα πάντα με το γραπτό κείμενο, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει με συνέπεια στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που έχει χαράξει, προκειμένου να ξεπεραστούν και οι επιφυλάξεις στην Ε.Ε.

Μεθαύριο, Παρασκευή (14/10), ο Σρέντερ θα μεταβεί στο Παρίσι για να αποχαιρετίσει τον γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί η συμμετοχή του στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., στις 27 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σρέντερ έχει ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την κεντρική πολιτική σκηνή και δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» υπό την Αγκελα Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή