Φόβος και ελπίδες στο Κασμίρ

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 08:12
A- A A+

ΤΑ ΠΡΩΤΑ βήματα συνεργασίας, για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες του σεισμού μεγέθους 7,9 Ρίχτερ, του περασμένου Σαββάτου στο Κασμίρ, έκαναν Ινδία και Πακιστάν.

Πολλοί περιμένουν να διασχίσουν την ινδοπακιστανική μεθόριο στο Κασμίρ.

Στρατιώτες των ινδικών ενόπλων δυνάμεων πέρασαν τη μεθόριο που χωρίζει τα δύο τμήματα του Κασμίρ, για να βοηθήσουν τα πακιστανικά στρατεύματα στην προσπάθεια ανοικοδόμησης των κτιρίων.

Σε αντίθεση με τις εχθροπραξίες του παρελθόντος, στρατεύματα των δύο αντιπάλων συνεργάζονται, για να ξανακτίσουν κατεστραμμένα καταφύγια που τώρα απαιτούνται για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων.

Τα Ηνωμένα Εθνη λένε, ότι περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν το σπίτι τους και χρειάζοντια επειγόντως κατάλυμα, τροφή, νερό και ιατρική βοήθεια.

Ο ινδικός στρατός προσφέρθηκε να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό στην προσπάθεια διανομής ανθρωπιστικών εφοδίων, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει προς το παρόν δεκτό από το Πακιστάν.

Στρατιωτικές πηγές λένε, ότι, τα τόσο πολύτιμα αυτές τις ημέρες ελικόπτερα, που διαθέτει η Ινδική Αεροπορία, θα μπορούσαν να φθάσουν μέσα σε 15 λεπτά της ώρας στην ισοπεδωμένη πρωτεύουσα του πακιστανικού Κασμίρ με προμήθειες.

Νέος σεισμός

Στο μεταξύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Το επίκεντρο του μετασεισμού ήταν 135 χιλιόμετρα βορείως της Ισλαμαμπάντ και έγινε αισθητός στην πακιστανική πρωτεύουσα.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή