Ορισμένες από τις διατάξεις, που περιλαμβάνονται στο νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπλερ, προκαλούν αντιδράσεις και σχολιάζονται εκτενώς από τις βρετανικές εφημερίδες.
«Οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι «μπορεί να είναι παράνομοι» τιτλοφορείται η εφημερίδα Guardian, μεταφέροντας την εκτίμηση του κυβερνητικού νομικού συμβούλου που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της επίμαχης νομοθεσίας.
«Ο Λόρδος Καρλάιλ προειδοποιεί ότι η διάταξη που επεκτείνει το χρόνο προφυλάκισης υπόπτων, χωρίς απαγγελία κατηγοριών, από 14 ημέρες σε 90 ημέρες, μπορεί να κριθεί ότι αντιβαίνει στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων» γράφει η Guardian. Και συνεχίζει στο πρωτοσέλιδό της: «Μάλιστα εικάζεται ότι οι ανησυχίες του ανώτατου νομικού παράγοντα αντικατοπτρίζουν παρόμοιες επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελλέας , Λόρδος Γκόλντσμιθ, όταν ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατέληγε στην τελική μορφή του νομοσχεδίου.
Η αρχισυνταξία της Guardian, εκτιμά πρώτον ότι οι τρεις μήνες προφυλάκισης είναι πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, και δεύτερον ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το μέτρο αυτό, αλλά ακόμα κι αν μπορέσει να το κάνει νόμο, το μέλλον της δρακόντειου διάταξης θα κριθεί από τα δικαστήρια.
«Αντίσταση στον αυταρχισμό»
Την καθολική της αντίθεση στο προτεινόμενο νομοσχέδιο εκφράζει η εφημερίδα Independent. Στην πρώτη σελίδα δημοσιεύει φωτογραφία από τοίχο κελιού φυλακής, με 90 μουτζούρες να συμβολίζουν τις ημέρες προφυλάκισης και ανακρίσεων των υποδίκων χωρίς να ξέρουν τις κατηγορίες που τους βαρύνουν.
«Τα σχέδια εγκλεισμού των υπόπτων τρομοκρατών χωρίς κατηγορίες προκαλούν εξέγερση... και στα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου» σημειώνει η εφημερίδα, η οποία στη στήλη γνώμης εξαπολύει ανοικτή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης.
«Η αυταρχική επανάσταση των Νέων Εργατικών συνεχίζεται. Ο εγκλεισμός… νεαρών Μουσουλμάνων επί τρίμηνο ισοδυναμεί με εξαφάνισή τους... κάτι που είχε εφαρμοστεί ανεπιτυχώς και είχε προκαλέσει αναζωπύρωση της ένοπλης δράσης στη Βόρεια Ιρλανδία… αλλά υπάρχουν κι άλλες ανησυχητικές διατάξεις... όπως αυτή η γενικόλογη ποινικοποίηση της έμμεσης ενθάρρυνσης της τρομοκρατίας...».
«Ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό που πραγματικά επιθυμεί είναι να ανατρέψει τη βασική αρχή «αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου... Μετά από οκτώ χρόνια εξουσίας εκεί κατάντησαν οι Εργατικοί... Οι πολύτιμες ελευθερίες μας δεν κινδυνεύουν από την τρομοκρατία αλλά από τα σχέδια ενός πρωθυπουργού αλαζόνος και της εκτελεστικής του εξουσίας», καταλήγει ο αρχισυντάκτης της Independent.
Οι Financial Times γράφουν, ότι «Τα αντιτρομοκρατικά μέτρα έχουν βυθιστεί σε αντιπαράθεση» και προβλέπουν ότι «ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης θα συναντήσει πολλά εμπόδια στην προσπάθεια νομοθέτησής τους».
H Daily Telegraph, φιλοξενεί και αυτή τη διαπίστωση του Λόρδου Καρλάιλ ότι «το νομοσχέδιο είναι πολύ ασθενές και ευάλωτο σε ανατροπή του ενώπιον των δικαστηρίων», αλλά δεν προβάλει το θέμα, καθώς στην πρώτη σελίδα της ασχολείται με τον απόηχο της δολοφονίας μιας 14χρονης από δύο κακοποιούς.
«Το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο δέχεται διπλό πλήγμα εξαιτίας των περιορισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είναι ο τίτλος στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας Times. Στις βολές εκ μέρους του ανώτατου νομικού – ελεγκτή έρχεται να προστεθεί έκθεση του Φόρειν Oφις για την αντιτρομοκρατική νομοθεσία στις 25 χώρες – μέλη της ΕΕ, που δείχνει ότι η Βρετανία διαθέτει τον πλέον δρακόντειο νόμο, γράφει η λονδρέζικη εφημερίδα.
ΠΗΓΗ: BBC