«Σκοτεινές γλώσσες» εύθραυστης εμπιστοσύνης

Το ψυχολογικό θρίλερ του Άντριου Μπόβελ, στο θέατρο Πόρτα
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 05:55
Patroklos Skafidas
A- A A+

Μπορεί κανείς, τελικά, να εμπιστευτεί έναν άγνωστο; Πόσο γνωστοί μας είναι οι άνθρωποι, με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ζωές μας; Πόσο γνωρίζουμε τον εαυτό μας και πόσο εύθραυστες αποδεικνύονται οι βεβαιότητές μας, σε έναν κόσμο που νομίζουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε;

Αυτούς τους προβληματισμούς θέτει στον θεατή το πολυβραβευμένο θεατρικό του έργο του Άντριου Μπόβελ, «Σκοτεινές γλώσσες» («Speaking in tongues»), που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, στο θέατρο Πόρτα, από τις 14 Νοεμβρίου.

PATROKLOS SKAFIDAS
Μυστηριώδης εξαφάνιση με πολλές ανατροπές

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ με πολλές ανατροπές, πρωτότυπη θεατρική φόρμα, ποιητική ατμόσφαιρα και ενδιαφέρουσες δεύτερες αναγνώσεις, στο οποίο μια γυναίκα εξαφανίζεται σε μια ερημική τοποθεσία, κοντά σε έναν αυτοκινητόδρομο. Ύποπτος για τον πιθανό φόνο της είναι ένας άνεργος πατέρας, που αρνείται επίμονα την ενοχή του. Σιγά σιγά, μπλέκονται κι άλλα πρόσωπα στο μυστηριώδες συμβάν, όπως ο αστυνομικός που διερευνά την υπόθεση, η γειτόνισσα που κατέδωσε τον ύποπτο, οι σύζυγοι όλων αλλά και οι εραστές τους.

Με πηγή έμπνευσης μια απειλή

Γραμμένο το 1996, το έργο έχει ανέβει στην Αυστραλία, την Ευρώπη και την Αμερική. Όπως έχει πει ο ίδιος ο Αυστραλός συγγραφέας και σεναριογράφος, πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του έργου ήταν τα μαθήματα salsa που έκανε με τη γυναίκα του, όταν εκείνη απείλησε ότι, αν δεν της κάνει τη χάρη να κάνουν μαζί αυτά τα μαθήματα χορού, θα ζητήσει διαζύγιο!

PATROKLOS SKAFIDAS

Ο ίδιος ο Άντριου Μπόβελ, το 2001, μετέφερε τις «Σκοτεινές γλώσσες» στον κινηματογράφο, με τον τίτλο «Lantana», και πρωταγωνιστές τον Τζέφρι Ρας και την Μπάρμπαρα Χέρσεϊ. Παρόλο που το έργο έγινε γνωστό εκτός Αυστραλίας από την κινηματογραφική του μεταφορά, η θεατρική του εκδοχή δεν σταμάτησε να παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία, λόγω της θεατρικής γοητείας της σκηνικής του μορφής και των ιδιαιτεροτήτων του πρωτότυπου, αν και κάποιες από αυτές θυσιάστηκαν χάριν του «ρεαλισμού» τής - κατά τα άλλα - εξαίρετης και πολυβραβευμένης ταινίας.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού, κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ, φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου, δραματολόγος: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου, βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Φλατσούσης, Β' βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χανδρά, φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας. Ερμηνεύουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Χρήστος Λούλης, Άννα Μάσχα, Γιώργος Χρυσοστόμου.

PATROKLOS SKAFIDAS
Πληροφορίες
Θέατρο Πόρτα: Μεσογείων 59 - Αθήνα, τηλ.: 210 7711333. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 18:30. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, AMEA, άνω των 65, πολυτέκνων): 10 ευρώ, ανέργων: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

[email protected]

 

 

Προτεινόμενα για εσάς