Ελληνική διάκριση στο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ του Μιλάνου

Η παράσταση «Γιοι και Κόρες» απέσπασε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 19:30
UPD:19:50
A- A A+

Σημαντική διάκριση απέσπασε η παράσταση «Γιοι και Κόρες», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, στο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ του Μιλάνου «International Award Theatre Nude Teresa Pomodoro».

Το Φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό, διαρκεί όλο τον χρόνο και η κριτική επιτροπή αποτελείται από σπουδαίους ανθρώπους του θεάτρου, όπως οι Πέτερ Στάιν, Ευγένιο Μπάρμπα, Λεβ Ντοντίν, Τζόναθαν Μιλς, Έντζο Μοσκάτο και Λουίς Πασκάλ.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με την ελληνική παράσταση να κερδίζει το μεγάλο βραβείο της επιτροπής. Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.

Ξεχωριστές ιστορίες που σημάδεψαν ζωές

Σε  κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού, η παράσταση βασίστηκε σε 85 μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις ηλικιωμένων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, από τους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν την ξεχωριστή ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους. Προσπερνώντας το ξάφνιασμα των ειδικών περιπτώσεων, επελέγησαν εκείνες οι προσωπικές ιστορίες, που διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα.

Έτσι, το έργο είναι ένα μωσαϊκό των άγνωστων ιστοριών της ζωής στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, που διαδραματίστηκαν παράλληλα με την επίσημα καταγεγραμμένη  ιστορία της χώρας.

Θεατρική παράσταση «Γιοι και Κόρες», της ομάδας Sforaris.

Κάτω από τη σκιά της επίσημης ιστορίας της χώρας

Το «Γιοι και κόρες» βασίζεται σε αληθινές αφηγήσεις περιστατικών, τα οποία διαδραματίστηκαν τα τελευταία 100 χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και παράλληλα με μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Από τα χρόνια του πρώτου κύματος της μετανάστευσης στην Αμερική, τις άγνωστες ιστορίες της Κατοχής, τις εκατέρωθεν απώλειες του Εμφυλίου, τους σεισμούς των Επτανήσων, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 με τον κόσμο στα γήπεδα, την ανέγερση του Τείχους στο Βερολίνο, τον αναγκαστικό επαναπατρισμό των Αιγυπτιωτών, τον έρωτα στα χρόνια της Χούντας και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι άνθρωποι ζούνε τις μικρές τους ιστορίες, κάτω από τη σκιά της επίσημης Ιστορίας της χώρας. Για να καταλήξουμε στην πολύ εύστοχη απορία μιας από τις κυρίες που αφηγήθηκαν τη ζωή τους: «Δε θα μεγαλώσει μια γενιά σ’ αυτόν τον τόπο, που να μην έχει το βουλοκέρι της ιστορίας πάνω της;».

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο - σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, σκηνικά – κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου, μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου, τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας – Χριστίνα Μαξούρη, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη, φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού. Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Μαρία Κοσκινά και Στέφη Πουλοπούλου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς