Γρίπη πτηνών: Η Ισπανία δεν ανησυχεί - Η Γαλλία εξετάζει όλα τα σενάρια

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2005 17:29
A- A A+

Οι κοινοτικές αρχές υπερέβαλαν με τη χθεσινή τους σύσταση προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να δημιουργήσουν αποθέματα αντι-ιικών φαρμάκων κατά μιας ενδεχόμενης επιδημίας στους ανθρώπους της γρίπης των πτηνών, έκρινε σήμερα ο διευθυντής του τομέα δημόσιας υγείας της Ισπανίας, σύμφωνα με τον οποίο η αποτελεσματικότητα του Tamiflu (ένα από τα δύο αντι-ιικά φάρμακα που είναι σήμερα διαθέσιμα) είναι σχετική.

«Δεν ανησυχούμε σήμερα περισσότερο απ' ό,τι πριν από μερικούς μήνες», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι το υπουργείο στοχεύει στον εμβολιασμό των ομάδων που κινδυνεύουν, παρά στον μαζικό εμβολιασμό που πρότειναν χθες οι Βρυξέλλες.

Η Ισπανία παρήγγειλε δύο εκατομμύρια δόσεις Tamiflu, η παράδοση των οποίων θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Aσκήσεις επί χάρτου

Από την άλλη, στη Γαλλία συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο για την αξιολόγηση των τελευταίων στοιχείων για τη γρίπη των πουλερικών. Η Γαλλία θέλει να ενισχυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η παρακολούθηση των αποδημητικών πουλιών και η προστασία των πουλερικών.

Η γαλλική κυβέρνηση επεξεργάστηκε το πρώτο σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας γρίπης τον Οκτώβριο του 2004, και το επανεξέτασε τον περασμένο Μάιο. Εκτοτε, το αναθεωρεί συνεχώς.

Στην πράξη, ο μηχανισμός είναι χωρισμένος σε διάφορες φάσεις ανάλογα με το αν τα κρούσματα παρουσιάζονται έξω από τη χώρα ή στο εσωτερικό των συνόρων της, αν υπάρχουν κρούσματα μόλυνσης ανθρώπων ή αν έχει διαπιστωθεί μετάδοση του ιού μεταξύ των ανθρώπων.

Σε κάθε φάση, έχουν δημιουργηθεί δομές διαχείρισης, στήριξης και απόφασης. Στο χαμηλότερο επίπεδο, την ευθύνη την έχει ένας ανώτερος αξιωματούχος της υγείας. Τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων, ο υπουργός Υγείας θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό τη συγκρότηση μιας διυπουργικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τι θα γίνει, για παράδειγμα, αν εντοπιστεί ένα κρούσμα σε κάποιο αεροπλάνο που προέρχεται από μια μολυσμένη ζώνη; Το σχέδιο προβλέπει ότι ο πιλότος θα ενημερώσει αμέσως το αεροδρόμιο της χώρας στην οποία κατευθύνεται, ώστε να μεταβεί ιατρική μονάδα στο αεροδρόμιο. Στον ασθενή επιβάτη θα χορηγηθεί χειρουργική μάσκα και θα γίνει προσπάθεια απομόνωσής του. Και οι άλλοι επιβάτες; Πρέπει να τους χορηγηθούν φάρμακα, να τους δοθούν μάσκες;

Tρία σενάρια

Το ινστιτούτο ιατρικής επαγρύπνησης έχει εξετάσει τρία σενάρια, με βάση τις πανδημίες που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν. «Ο αριθμός των ασθενών μπορεί να φτάσει από 9 ως 21 εκατομμύρια. Ο αριθμός των νεκρών στο τέλος της πανδημίας μπορεί να φτάσει τους 91.000 ως 212.000. Ο αριθμός των ασθενών με επιπλοκές που θα χρειαστούν νοσηλεία μπορεί να κυμανθεί από 500.000 ως ένα εκατομμύριο».

Στη χειρότερη περίπτωση, θα μειωθούν στο ελάχιστο οι συναθροίσεις, θα κλείσουν τα σχολεία, θα αναδιοργανωθούν τα μέσα συγκοινωνίας, θα περιοριστούν δραστικά οι μετακινήσεις, τονίζεται στην έκθεση.

Τι θα γίνει όμως με τα σκουπίδια; Με τις κηδείες; Οσο για τα αποθέματα φαρμάκων, θα τεθούν υπό την προστασία του στρατού.

Αυτό το σενάριο είναι βέβαια απίθανο. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι είναι υποχρεωμένοι να το έχουν υπόψη. «Ανεξαρτήτως του περιεχομένου ενός σχεδίου», λέει ένας ανώτατος αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Υγείας, «η δυσκολία έγκειται στην εφαρμογή του. Κανονικά, θα έπρεπε να κάνουμε ασκήσεις. Με την πίεση που υπάρχει όμως από τα μέσα ενημέρωσης, αυτό είναι αδύνατο».

Αλλωστε, η προτεραιότητα σήμερα βρίσκεται αλλού. Αυτό που προέχει είναι η παρακολούθηση της πορείας του ιού καταρχήν στην Ασία, και τώρα στην ανατολική Ευρώπη και στην Τουρκία. Ακόμη και στις χώρες που έχουν πληγεί, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί.

Πηγή: Liberation, ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή