Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη Γαλλία και την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με την από μέρους τους εφαρμογή της δεύτερης οδηγίας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες: η Γαλλία κοινοποίησε τα μέτρα μεταφοράς μόνο εν μέρει, ενώ η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει στην Επιτροπή κανένα από τα μέτρα μεταφοράς της οδηγίας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, η Αυστρία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα παραπεμφθούν επίσης στο Δικαστήριο αναφορικά με τις διατάξεις ορισμένων διμερών επενδυτικών συμφωνιών που είχαν συνάψει πριν από την ένταξή τους στην ΕΕ με τρίτες χώρες. Επιπροσθέτως η Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 228 της συνθήκης ΕΚ, αποφάσισε να παραπέμψει στο Δικαστήριο την Πορτογαλία λόγω της μη συμμόρφωσής της με μια απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο το 2004 σχετικά με την εφαρμογή από την Πορτογαλία της οδηγίας 89/665/EΟΚ για τις προσφυγές όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις. Το Δικαστήριο στη συνέχεια ενδέχεται να καταδικάσει την Πορτογαλία σε καταβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής και/ή κατ’ αποκοπή ποσού.
Στον ασφαλιστικό τομέα, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει επίσημα από την Ιταλία να τροποποιήσει τη νομοθεσία της υποχρεώνοντας όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν άδεια παροχής υποχρεωτικής ασφάλισης στον τομέα των αυτοκινήτων στην Ιταλία να παρέχουν ασφάλιση σε όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας. Η Επιτροπή θα ζητήσει εξάλλου επίσημα από τη Σουηδία την ορθή εφαρμογή των άρθρων 4, 5 και 6 της οδηγίας για την ασφάλιση νομικής προστασίας. Τα αιτήματα αυτά υποβάλλονται υπό μορφή “αιτιολογημένης γνώμης”, η οποία συνιστά το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει δυνάμει του άρθρου 226 της συνθήκης ΕΚ. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση από το κράτος μέλος εντός δύο μηνών από την παραλαβή της αιτιολογημένης γνώμης, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει το ζήτημα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε να θέσει στο αρχείο μια υπόθεση κατά της Μάλτας σχετικά με τη νομοθεσία της χώρας που απαιτούσε από όλους τους χρήστες δορυφορικής κεραίας στη Μάλτα να διαθέτουν άδεια και να καταβάλλουν σχετικό αντίτιμο προκειμένου να έχουν δικαίωμα χρήσης υπηρεσιών δορυφορικής τηλεόρασης.
Γαλλία και Ελλάδα: δεύτερη οδηγία κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη Γαλλία και την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων λόγω της από μέρους τους μη κοινοποίησης των εθνικών μέτρων μεταφοράς της δεύτερης οδηγίας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (2001/97/EΚ).
Παρά την πρόβλεψη ότι στη Γαλλία η εφαρμογή θα είχε ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2005, η Επιτροπή δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα κοινοποίηση από το εν λόγω κράτος μέλος που να επιβεβαιώνει την ολοκλήρωση του τελευταίου μέρους της εφαρμογής.
Η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, έχει επιφέρει επανειλημμένες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της οδηγίας και, δεδομένης της έλλειψης κοινοποίησης αυτών των μέτρων στην Επιτροπή από το εν λόγω κράτος μέλος, η τελική ημερομηνία έγκρισης όλων των μέτρων εφαρμογής παραμένει αβέβαιη. Για το λόγο αυτόν η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο.