Το deja vu του περασμένου Ιουλίου και τα ανοιχτά θέματα

Πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών
Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2015 12:11
UPD:18:50
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ημέρες του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου θυμίζει αυτήν την στιγμή το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Μετά τη χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών στην οποία οι δύο πλευρές απλά συμφωνήσαν ότι διαφωνούν κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για συμφωνία μέχρι και τη Δευτέρα και συνεπώς εκταμίευση της δόσης των 2 δισ.

Πού βρισκόμαστε αυτήν την στιγμή

Μεγάλο αγκάθι παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Οι συζητήσεις αυτήν την στιγμή για το θέμα είναι πολυεπίπεδες.

Η πλευρά των δανειστών θεωρεί μεγάλη την αντικειμενική αξία των 200.000 ευρώ του ακινήτου ώστε να καλυφθεί από πλειστηριασμό.

Υπερβολικά υψηλό βρίσκει και το εισοδηματικό όριο των 35.000 ευρώ που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Όπως ειπώθηκε χθες στους δύο Έλληνες υπουργούς τέτοιο ύψος εισοδήματος καλύπτει όσους έχουν μέσο μηνιαίο μισθό πολύ πάνω από τα 700-750 ευρώ που ισχύει σήμερα για την Ελλάδα ενώ επιμένουν ότι το εισοδηματικό όριο πρέπει να προσεγγίσει τον κατώτερο μισθό δηλαδή τα 586 ευρώ.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θέτει και άλλα επιμέρους ζητήματα όπως για παράδειγμα τη χαλάρωση του κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας σύμφωνα με τον οποίο η διαδικασία του πλειστηριασμού μπορεί να εκκινήσει σε δύο μήνες από την ημέρα που ο μη συνεπής δανειολήπτης λάβει την πρώτη ειδοποίηση από την τράπεζά του.

Η κυβέρνηση θέλει το διάστημα αυτό να ανέβει στους 6 μήνες ακόμη και στον έναν χρόνο.

Κοντά σε λύση στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη η ελληνική πλευρά πρότεινε ως ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση τη φορολόγηση με 5 λεπτά των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Η πλευρά των δανειστών δεν ήταν αντίθετη. πάντως, ζήτησε συγκεκριμένη κοστολόγηση και διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει νομικό κόλλημα.

Ωστόσο, το κράτος είναι ήδη στα «μαχαίρια» με τον ΟΠΑΠ για το θέμα των καθυστερήσεων στα VTLS τα λεγόμενα φρουτάκια και εδώ ίσως βρίσκεται το «κλειδί»  για μια συμφωνία των δύο πλευρών.

Γιατί μπήκε τώρα θέμα 100 δόσεων

Η κίνηση των δανειστών να εγείρουν εκ νέου θέμα αλλαγής των 100 δόσεων, τη στιγμή που οι αλλαγές «ψηφίστηκαν» με το πρώτο ν/σ με τα προαπαιτούμενα πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, μπορεί να εξέπληξε πολλούς αλλά δεν ήταν άνευ αιτίας.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών διαπίστωσαν ότι το περιθώριο των 30 ημερών που δίνεται στον οφειλέτη πριν να χάσει τη ρύθμιση από τη στιγμή που πλήρωσε την οφειλή του ισχύει από την στιγμή που το ΥΠΟΙΚ θα στείλει ατομική ειδοποίηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Ωστόσο για να σταλεί αυτή η ειδοποίηση πρέπει εκ του νόμου η οφειλή να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο (500 ευρώ) ενώ δεν υπάρχει και χρονική δέσμευση για να σταλεί. Το γεγονός αυτό έκανε την πλευρά των δανειστών να ζητήσει νέα ρύθμιση.

Ανάλογα και με την πορεία των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η οποία είχε ανακοινωθεί αρχικώς για χθες Παρασκευή με την Αθήνα να πιέζει προς πάσα κατεύθυνση ρίχνοντας στο τραπέζι και το μείζον θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή