«Τρέχει» και για το προσφυγικό η κυβέρνηση

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 07:05
UPD:07:32
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Αντιμέτωπη με έναν ακόμη «πονοκέφαλο» βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την απόφαση για την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου των 27 για την προσφυγική κρίση στις 12 Νοεμβρίου, στη Μάλτα.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σκοπός της συνάντησης θα είναι πρωτίστως να γίνει μία αποτίμηση της πορείας όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα.

Ειδικά μετά την πρόσφατη άτυπη μίνι Σύνοδο Κορυφής των 10 στις Βρυξέλλες, την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» για τη χώρα μας και την ελληνική δέσμευση να φιλοξενήσει - πέραν των 20.000 - άλλες 10.000 προσφύγων στα υπό δημιουργία κέντρα υποδοχής και παραμονής (hot spot) στα πέντε ελληνικά νησιά και στην Αθήνα και άλλες 20.000 μέσω προγραμμάτων επιδότησης ενοικίου.

Αυτή τη στιγμή, όπως παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος, δεν έχει προχωρήσει ακόμη τίποτε με βασικό μέλημα-αίτημα της Αθήνας την απεμπλοκή της χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά γραφειοκρατικά γρανάζια. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος «χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός και καμία κίνηση πλην της διάσωσης των ανθρώπων αυτών που κινδυνεύουν στο Αιγαίο».  

Το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος εκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την χώρα μας προς το Λουξεμβούργο. Η εκδήλωση θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, του αναπληρωτή υπουργού για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, καθώς και του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Στις 9.30 π.μ., στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα  συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ στις 10.00 θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σουλτς και κοινές δηλώσεις.

Στις 11:30 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για της Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα θα επισκεφτούν το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει και μια μικρή εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών. Στις 12:30 θα υπάρχει επίσκεψη του κ. Σουλτς στο κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή