Διεθνής Αμνηστία: Η αδράνεια κοστίζει ζωές στο Αιγαίο

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 11:41
UPD:11:44
REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS

Πρόσφυγας προσπαθεί να μεταφέρει ένα παιδάκι στα χέρια ενός εθελοντή διασώστη, καθώς προσπαθεί και ο ίδιος να εγκαταλείψει το μισοβυθισμένο σκάφος, στις ακτές της Μυτιλήνης (29/10/2015).

A- A A+

Τον κίνδυνο να αυξηθούν τα ναυάγια και οι χαμένες ζωές προσφύγων στο Αιγαίο, όσο πλησιάζει ο χειμώνας επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, καταλογίζοντας αδράνεια στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα.

«Ενώ οι ηγέτες της Ε.Ε. και της Ελλάδας παραμένουν άπραγοι ή κλεισμένοι σε αναποτελεσματικά συμβούλια και συσκέψεις δεκάδες ζωές χάνονται καθημερινά στο Αιγαίο», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας ότι τους πρώτους δέκα μήνες του 2015 εκτιμάται ότι περισσότεροι από 454 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε διαδοχικά ναυάγια στο Αιγαίο.

«Πόσους πνιγμένους πρόσφυγες και πόσα νεκρά παιδιά απαιτούνται ώστε να ενεργοποιηθούν οι ‘ευρωπαϊκές αξίες’;» διερωτάται ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γ. Κοσμόπουλος, σημειώνοντας ότι «τα ναυάγια αυτά, δεν είναι φυσικό φαινόμενο και πολλές ζωές μπορούν να σωθούν εάν υπάρξει η πολιτική βούληση».

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι έχει διαπιστώσει «πολύ κακές συνθήκες υποδοχής για τους πρόσφυγες στη Λέσβο αλλά και σε άλλα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα», ενώ όπως επισημαίνει «η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων δεν έχει πρόσβαση στις Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής οι οποίες έχουν την ευθύνη να αναγνωρίζουν άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Η οργάνωση τονίζει ότι είναι αναγκαίες η ουσιαστική αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τη χώρα, καθώς και οι συντονισμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Σημειώνει τέλος ότι και «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να βελτιώσουν σημαντικά το συντονισμό τους και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους από την Ε.Ε. πόρους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή