Σύμφωνα με μελέτη που έκαναν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Richmond στις ΗΠΑ, τα θηλυκά θηλαστικά αποκτούν πιο δυνατή νοητική κατάσταση όταν εγκυμονούν και ιδιαίτερα όταν γεννάνε.
Οι επιστήμονες μελέτησαν θηλυκούς αρουραίους που δεν είχαν γεννήσει ποτέ, είτε είχαν κάνει μία, δύο ή περισσότερες γέννες μικρών με διάφορα τεστ για δύο έτη.
Διαπίστωσαν ότι όσα είχαν γεννήσει και ειδικά όσα είχαν τεκνοποιήσει πάνω από δύο φορές, είχαν την ικανότητα να μαθαίνουν και να θυμούνται καλύτερα.
Για παράδειγμα μπορούσαν να βρίσκουν ευκολότερα την τροφή τους μέσα σε ένα λαβύρινθο σε σχέση με τους αρουραίους που δεν είχαν γεννήσει.
Οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους τους και διαπίστωσαν ότι στα ζώα με δύο ή περισσότερες γέννες, η περιοχή του ιππόκαμπου η οποία σχετίζεται με τις λειτουργίες της μνήμης και της εκμάθησης, βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση. Ο ιππόκαμπος στα ζώα αυτά, περιείχε λιγότερη από την πρωτεΐνη που δημιουργεί τη β-αμυλοειδή πρωτεΐνη, η οποία συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάϊμερ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο εγκέφαλος των θηλαστικών που γεννούν υφίσταται σημαντικές αλλαγές λόγω της εγκυμοσύνης και κατά προέκταση προκύπτουν αλλαγές στη συμπεριφορά και στις νοητικές δυνατότητες που έχουν. Για παράδειγμα γίνονται πολύ πιο δυναμικά και μπορούν να θυσιαστούν ανά πάσα στιγμή προκειμένου να προστατεύσουν τα μικρά τους.
Όπως λένε οι ειδικοί, στις γυναίκες οι επιδράσεις της εγκυμοσύνης και της μητρότητας, μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονες καθώς οι άνθρωποι επενδύουν περισσότερο χρόνο και κάνουν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Η μελέτη δείχνει ότι η τεκνοποίηση πιθανόν βελτιώνει τις ικανότητες μνήμης και εκμάθησης και γι αυτό πρέπει η έρευνα να γίνει και σε γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει. Όπως λένε, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο εγκέφαλος με την τεκνοποιήσει μπορεί να προστατεύεται από εκφυλιστικές νόσους όπως για παράδειγμα η νόσος του Αλτσχάϊμερ.