Η παχυσαρκία μειώνει τη δεκτικότητα της μήτρας για αναπαραγωγή

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 09:42
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Μια ανάλυση σε 10.000 γυναίκες στους πρώτους κύκλους θεραπείας με δωρεά ωαρίων, σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ευρώπη, έδειξε ότι η γυναικεία παχυσαρκία μειώνει τη δεκτικότητα της μήτρας για την εμφύτευση του εμβρύου και ως εκ τούτου θέτει σε κίνδυνο την αναπαραγωγική έκβαση.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «το περιττό βάρος  βλάπτει την ανθρώπινη αναπαραγωγή» και ότι «η μείωση της δεκτικότητας της μήτρας είναι ένας από τους εμπλεκόμενους μηχανισμούς». Ως εκ τούτου συμβουλεύουν τις γυναίκες να μειώσουν το βάρος τους πριν από την εγκυμοσύνη σε οποιοδήποτε τύπο της σύλληψης, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς ωαρίων.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της ESHRE από τον γυναικολόγο δρ Jose Bellver από το Instituto Valenciano de Infertilidad (IVI) στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Όπως ανέφερε ο δρ Bellver, «οι κλινικές ενδείξεις είναι πλέον αρκετά ισχυρές για την εφαρμογή προληπτικών πολιτικών υγείας για τις παχύσαρκες ασθενείς που θέλουν να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Όπως είπε, ο έλεγχος του βάρους, κυρίως μέσω παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής, θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός όχι μόνο για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής διαδικασίας και για τη μείωση του κόστους που προκύπτει από την αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων για την εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά και για τις επιπλοκές που μπορεί να πάθει το νεογνό καθώς και τα μεταβολικά νοσήματα που μπορεί να κληρονομήσει.

Για παράδειγμα, το ποσοστό γέννησης ζωντανών βρεφών στις τέσσερις ομάδες που έλαβαν μέρος στη μελέτη, ήταν 38,6% στις πολύ αδύνατες γυναίκες, 37,9% στις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, 34,9% στις υπέρβαρες και 27,7% στις παχύσαρκες. «Με βάση τα αποτελέσματα, η πιθανότητα να κάνουν μωρό με δωρεά ωαρίων μειώνεται κατά περίπου ένα τρίτο για τις παχύσαρκες γυναίκες», όπως είπε ο δρ Bellver.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επίδραση του υπερβολικού σωματικού βάρους στη γυναικεία γονιμότητα έχει μελετηθεί ευρέως, με τις περισσότερες μελέτες να εστιάζουν στις δυσμενείς επιπτώσεις στην έκβαση αυτής από την παχυσαρκία καθώς οι λόγοι, όπως η κανονικότητα του κύκλου ωορρηξίας ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που είναι η πιο κοινή ορμονική αναπαραγωγική διαταραχή, μπορούν να ρυθμιστούν ενώ το βάρος του σώματος όχι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή