Η συμμετοχή θα κρίνει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία

Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2015 13:41
UPD:16:28
EPA/CEM TURKEL

Η συμμετοχή θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα. Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων έχει δείξει ότι το πιθανότερο είναι να μην προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έγινε και μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Συνολικά ψηφίζουν 54.049.851 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, ενώ τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται μετά τις 9 το βράδυ.

Στην ανατολική Τουρκία οι εκλογές άρχισαν στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 4 το απόγευμα. Στη δυτική Τουρκία η διαδικασία άρχισε στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα.

Μέχρι τις έξι το απόγευμα τα μέσα ενημέρωσης απαγορεύεται να μεταδίδουν οποιαδήποτε πληροφορία για τις εκλογές. Αποτελέσματα θα μεταδίδονται μετά τις 9 το βράδυ, εκτός αν υπάρξει απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής για την επίσπευση της μετάδοσης αποτελεσμάτων.

Η συμμετοχή θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα. Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων έχει δείξει ότι το πιθανότερο είναι να μην προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έγινε και μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Ταυτόχρονα, περίπου 35 έδρες (με βάση τα αποτελέσματα του Ιουνίου) θα κριθούν με μικρά ποσοστά, της τάξης του 0,3-3%. Συνεπώς αν αυξηθεί η συμμετοχή μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα. Κι αυτό επειδή, τουλάχιστον σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Konda», αυτοί που απείχαν τον Ιούνιο, ήταν κατά 52% ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, κατά 17% ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, κατά 16% του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και κατά 16% του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος.

Η ίδια εταιρεία υποστηρίζει ότι η συμμετοχή θα αγγίξει το 91%. Στις εκλογές του Ιουνίου το ποσοστό αυτό ήταν 83,92%.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που ταυτίζεται με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχτηκε σημαντικό πλήγμα στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015. Έχασε την αυτοδυναμία και στόχος του είναι να την επανακτήσει. Το τι θα γίνει αν δεν τα καταφέρει, είναι λίγο αόριστο. Η αοριστία αυτή προκύπτει από την πρακτική του ίδιου μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά κι από τις σημαντικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους τα κόμματα τα αντιπολίτευσης, πράγμα που, τουλάχιστον στην περίπτωση του Ιουνίου, στάθηκε εμπόδιο στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού από τα κόμματα αυτά.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος θα δεχτεί τη σύμπραξη με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών. Από την άλλη, το ΚΔΑ δείχνει ότι θα ακολουθήσει το τουρκικό γνωμικό «ο παλαιστής που χάνει δε χορταίνει την ήττα» και θα επιδιώξει νέες, τρίτες εκλογές, αν το σημερινό αποτέλεσμα δεν φέρει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

EURONEWS

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται ότι αποκτά νέες δυνάμεις, όχι όμως αρκετές που θα του έδιναν τη δυνατότητα να είναι ο ισχυρός ρυθμιστικός παράγοντας. Το ψυχολογικό όριο του 30%, δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος έχει εγκλωβιστεί στην αντικουρδική στάση, πράγμα που φαίνεται να είναι το μοναδικό του ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Η εκλογική του δύναμη αυξομειώνεται ανάλογα με το κατά πόσο έντονα είναι τα πράγματα στο κουρδικό.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών έκανε το μεγάλο άλμα τον Ιούνιο, κι από το 6,5% πήγε στο 13,1%. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα διατηρήσει ή θα αυξήσει τη δύναμη αυτή. Πράγμα που είναι συνάρτηση του κατά πόσο θα συνεχίσει να μετατρέπεται σε κόμμα που αγκαλιάζει όχι μόνο τους Κούρδους, αλλά και διάφορα άλλα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας. Αυτή είναι η φιλοδοξία της ηγεσίας του, ή πιο συγκεκριμένα του ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αλλά παραμένει πολύ ισχυρή η κουρδική-εθνικιστική παράμετρος στο κόμμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή