Πτώση των ισλαμοσυντηρητικών στην Τουρκία δείχνει δημοσκόπηση

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015 13:58
UPD:14:00
REUTERS/UMIT BEKTAS
A- A A+

Η υποστήριξη για το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υποχώρησε κατά 1,6 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου, στο 39,3%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Gezici, προκαλώντας αμφιβολίες για τις πιθανότητες το AKP να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Το δεξιό, ισλαμικών καταβολών AKP, το οποίο είχε ιδρύσει ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία τον Ιούνιο, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2002, συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,9% των ψήφων.

Μετά την αποτυχία του να συμπήξει συνασπισμό, ο πρωθυπουργός και διάδοχος του κ. Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματος, Αχμέτ Νταβούτογλου, σχημάτισε προσωρινή κυβέρνηση ενόψει των επαναληπτικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η έρευνα της κοινής γνώμης, στην οποία έλαβαν μέρος 5.000 άνθρωποι στο διάστημα 12-13 Σεπτεμβρίου, έδειξε ότι τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροαριστερό, κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που συγκέντρωσε 28,1%, από 25% τον Ιούνιο.

Η υποστήριξη για το ακροδεξιό, κεμαλικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) έφθασε το 16,8%, από 16,3% πριν από τρεις μήνες.

Το φιλο-κουρδικό, αριστερό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) βρίσκεται στο 13,5%, από 13,1% τον Ιούνιο και αρκετά πάνω από το όριο του 10% που απαιτείται προκειμένου να εισέλθει στη Βουλή.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Gezici έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με άλλη δημοσκόπηση της Metropoll, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και έδειξε ότι η υποστήριξη για το AKP έχει αυξηθεί, αν και όχι αρκετά ώστε να του εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή