Καθυστερήσεις και παλινωδίες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015 12:17
UPD:12:28
EPA/STRATIS BALASKAS

Το τελευταίο 24ωρο έχουν διασωθεί 595 πρόσφυγες

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μεγάλες καθυστερήσεις τόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από την ελληνική κυβέρνηση παρατηρούνται στο θέμα της υλοποίησης των αποφάσεων για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών  σε Πειραιά, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο και κατ’ επέκταση στην ταυτοποίηση και πιστοποίηση των ανθρώπων αυτών ώστε να λειτουργήσει και το πρόγραμμα μετεγκατάστασής τους.

Την ίδια ώρα τα τρία νέα ναυάγια και τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο τους τελευταίους δύο μήνες το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε  «υγρό τάφο» για τουλάχιστον 100 παιδιά κατέδειξαν πρώτα και πάνω απ’ όλα την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων διάσωσης στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν διασωθεί 595 πρόσφυγες.

Όπως ομολογεί κυβερνητικό στέλεχος στο naftemporiki.gr «δεν μπορεί  να σώζουν τη χαμένη τιμή της Ευρώπης το Λιμενικό, οι γιαγιάδες και  οι ψαράδες της Λέσβου, οι  Έλληνες Γιατροί του Κόσμου και έξι Ισπανοί εθελοντές».  

Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να φτιάξει μικρούς χώρους για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση και η επιβάρυνση να μην είναι μεγάλη στους πληθυσμούς» και παραδέχεται ότι παρά τις αποφάσεις και τις διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες ούτε ανθρώπινο δυναμικό, ούτε υλικοί πόροι, ούτε επαρκής χρηματοδότηση έχει φτάσει ακόμη στη χώρα μας. Και όπως λέει «τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας συνδέονται με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.» και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να περάσουμε τα οικονομικά μέτρα ως έκτακτο γεγονός και όχι στη ρουτίνα της χρηματοδότησης».

Από Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ξεκινά κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων για το θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να υπάρξει  συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, κάτι που το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή στην Ώρα του Πρωθυπουργού δεν διαφάνηκε αφού μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης  ανέβηκαν οι τόνοι.

 Ο προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο φτάνει μέχρι τον φράκτη του Έβρου που είχε κατασκευαστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και επί υπουργίας Νίκου Δένδια. Ο κ. Μουζάλας  σημείωσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει πιο λογική θέση, σε μία συζήτηση, από το ‘‘ανοίξτε τον Έβρο”» κάτι που -όπως είπε- είναι και προσωπική του θέση. Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε πάντως πως «σε αυτή τη φάση όμως,  για καθαρά ‘‘τεχνικούς’’ λόγους, δεν γίνεται». Να σημειωθεί ότι το αίτημα να ξηλωθεί ο φράχτης του Έβρου, έχει υιοθετήσει και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα θα συζητήσει εκτενώς ο Πρωθυπουργός με τον Μάρτιν Σουλτς την Πέμπτη στην Αθήνα ενώ οι δυο τους θα επισκεφθούν και νησιά που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα με την ελληνική πλευρά να έχει ρίξει στο τραπέζι και το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων λόγω προσφυγικού-μεταναστευτικού. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Μουζάλα για νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Σάμος ή η Χίος που «έχουν επωμιστεί τόσο μεγάλο βάρος και έχουν επιδείξει τόση αλληλεγγύη» και που «θα έπρεπε  να μην μπουν στον ΦΠΑ του 23%».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή