Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι έπληξε τους Κούρδους της βόρειας Συρίας

«Δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν δυτικά του Ευφράτη»
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 14:40
UPD:14:41
REUTERS/MURAD SEZER

«Είχαμε πει ότι Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) δεν θα περάσει δυτικά του Ευφράτη και ότι θα το χτυπούσαμε εάν το έκανε», ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ATV (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικές πολιτοφυλακές που ελέγχουν το βόρειο τμήμα του συριακού εδάφους, είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι η Τουρκία έπληξε τις δυνάμεις τους στην πόλη Ταλ Αμπγιάντ την Κυριακή.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο συριακό έδαφος.

Η Τουρκία ανησυχεί ότι η ενδυνάμωση ενός ουσιαστικά αυτόνομου συριακού Κουρδιστάν θα δημιουργήσει ανάφλεξη στο τμήμα του Κουρδιστάν που βρίσκεται στην τουρκική επικράτεια.

Οι τουρκικές επιθέσεις κατά των Κούρδων έρχονται λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, τις δεύτερες μέσα στο 2015.

«Είχαμε πει ότι Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) δεν θα περάσει δυτικά του Ευφράτη και ότι θα το χτυπούσαμε εάν το έκανε», ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ATV.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κουρδικές πολιτοφυλακές αναφέρουν ότι δέχθηκαν επίθεση από τις τουρκικές δυνάμεις. Τον Ιούλιο, είχαν δηλώσει ότι δέχθηκαν πλήγματα στο χωριό Ζορμιχάρ, κάτι που η Τουρκία είχε αρνηθεί.

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων στη βόρεια Συρία θεωρείται αδελφή οργάνωση του παράνομου Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), το οποίο, εδώ και 31 χρόνια, διεξάγει ανταρτικό αγώνα για την αυτονομία του τουρκικού τμήματος του Κουρδιστάν.

Από τον Ιούλιο, η Τουρκία έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της κατά του PKK, μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια ουσιαστικής εκεχειρίας μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων ανταρτών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή