Κούρδοι της βόρειας Συρίας κατηγορούν την Τουρκία ότι έπληξε τις θέσεις τους

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015 16:44
UPD:16:45
REUTERS/RODI SAID

Κούρδοι μαχητές στη Συρία (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Κούρδοι μαχητές στη Συρία κατηγόρησαν τον τουρκικό στρατό ότι το σαββατοκύριακο άνοιξε πυρ εναντίον θέσεών τους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, επεισόδιο που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από την τουρκική κυβέρνηση.

«Ο τουρκικός στρατός έπληξε το Σάββατο και το πρωί της 25ης Οκτωβρίου θέσεις των μονάδων μας κατά μήκος των συνόρων, στο Ταλ Αμπιάντ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), πολιτοφυλακή του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) της Συρίας, το οποίο διατηρεί αδελφικές σχέσεις με το παράνομο κουρδικό PKK στην Τουρκία.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι YPG ανέκτησαν τον έλεγχο του Ταλ Αμπιάντ εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από σφοδρές μάχες πολλών εβδομάδων.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, Τούρκος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι οι αρχές ερευνούν τους ισχυρισμούς των Κούρδων της Συρίας. Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση θεωρεί τις YPG ως το συριακό παρακλάδι του PKK, οργάνωση την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το PYD ότι επιχειρεί να επωφεληθεί από τον πόλεμο εναντίον του Ι.Κ. για να θέσει ντε φάκτο υπό τον έλεγχό του ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας, κατά μήκος των συνόρων. «Δεν θα επιτρέψουμε αυτά τα παιχνίδια», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίμ, μιλώντας στο τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο NTV.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή