Συνεχίζονται οι έρευνες στις σεισμόπληκτες περιοχές του Πακιστάν και του Αφγανιστάν

Ξεπερνούν τους 270 οι νεκροί
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 08:52
UPD:10:04
REUTERS/HAZRAT ALI BACHA

Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν στο Πακιστάν, όπου ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 214 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1.800, κυρίως στη βορειοδυτική χώρα. 

A- A A+

Τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων και θυμάτων συνεχίζουν τα σωστικά συνεργεία, μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ που άφησε πίσω του πάνω από 270 νεκρούς στα σύνορα του Πακιστάν και του Αφγανιστάν.

Τις προσπάθειες των ομάδων διάσωσης δυσχεραίνει το δύσβατο του εδάφους, αλλά και η παρουσία των Ταλιμπάν που έχει ως αποτέλεσμα η κατάσταση ασφάλειας σε πολλές περιοχές να καθίσταται ιδιαίτερα ασταθής.

Στο Πακιστάν, ο στρατός έχει κινητοποιηθεί και όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο σεισμός, του οποίου το επίκεντρο βρισκόταν στα απομακρυσμένα βουνά της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, προκάλεσε τρόμο στην αφγανική πόλη Ταλογκάν όταν 12 μαθήτριες κυριεύτηκαν από πανικό και στην προσπάθειά τους να φύγουν από το σχολείο για να γλιτώσουν από το σεισμό, ποδοπατήθηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

EURONEWS

Τα περισσότερα θύματα ωστόσο καταγράφηκαν στο Πακιστάν, όπου ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 214 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1.800, κυρίως στη βορειοδυτική χώρα. «Πολλά σπίτια και πολλά κτήρια κατέρρευσαν στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος της Πεσαβάρ (βορειοδυτικό Πακιστάν) Αρμπαμπ Μουχάμαντ Ασιμ. «Το κτήριο ταλαντευόταν σαν εκκρεμές, είχα την εντύπωση ότι ο ουρανός θα κατέρρεε από τη μια στιγμή στην άλλη», δήλωσε ο Τουφάιλ Αχμεντ, καταστηματάρχης στην πόλη όπου πολλοί άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια κτηρίων που είχαν καταρρεύσει.

Στο Αφγανιστάν, ο επίσημος απολογισμός που ανακοινώθηκε αργά χθες ήταν 63 νεκροί, από τους οποίους 30 στην ανατολική επαρχία Κουνάρ, όπου καταστράφηκαν περίπου 1.500 σπίτια, 10 νεκροί στην Νανγκαρχάρ, εννέα στη Μπανταχσάν, δύο στη Μπαγλάν και 12 μαθήτριες, όλες μικρότερες από 16 ετών, στην Ταχάρ. Τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο νοσοκομείο, όταν οι συγγενείς των κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους πήγαν να παραλάβουν τις σορούς.

Στην Ινδία, λόγω του σεισμού σταμάτησε προσωρινά το μετρό στο Νέο Δελχί, πόλη που απέχει τουλάχιστον χίλια χιλιόμετρα από το επίκεντρο. Εκατοντάδες κάτοικοι φοβισμένοι βγήκαν στους δρόμους της Σριναγκάρ, της πρωτεύουσας του ινδικού Κασμίρ, στα σύνορα με το Πακιστάν.

EURONEWS

Λίγο μετά το σεισμό, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Νόντι έγραψε στο Twitter ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στα θύματα, αλλά και στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την κεντρική Ασία, ιδιαίτερα στη Ντουσάνμπε, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, στο Ουζμπεκιστάν και στο Κιργιστάν.

Το Αφγανιστάν συγκλονίζεται συχνά από σεισμούς, κυρίως στην οροσειρά Χιντού Κους, που βρίσκεται στο σημείο που τέμνονται η ινδική και η ευρασιατική τεκτονική πλάκα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή