Από την έντυπη έκδοση
Του Μ. Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Χαρακτήρα μετωπικής σύγκρουσης της κυβέρνησης με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εξέλαβε η πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τα Μέσα Ενημέρωσης στη Βουλή, με τους συναρμόδιους υπουργούς αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής να καταλογίζουν σε Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν επιθυμούν να μπει τάξη στο αρρύθμιστο τηλεοπτικό τοπίο.
Για αντισυνταγματική προσπάθεια της κυβέρνησης να προσκαλέσει «νέους παίκτες» στον χώρο έκαναν λόγο η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ποτάμι στήριξε τελικά το νομοσχέδιο. Με πολυάριθμες αναφορές περί «διαπλοκής», «ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου» και προσπαθειών «πολιτικής χειραγώγησης», ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπερασπίστηκαν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και την είσοδο της ΕΡΤ στο ψηφιακό τοπίο.
Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ
Πιο συναινετικός από όλες τις πλευρές εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος απηύθυνε νέα έκκληση στην αντιπολίτευση για συναίνεση και εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ποταμιού να στηρίξει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Με χθεσινές τροποποιήσεις ο κ. Παππάς θέσπισε υποχρέωση του ΕΣΡ να καταθέτει αιτιολογημένη γνώμη για τον αριθμό των αδειών στα ΜΜΕ, η οποία δεν θα είναι πάντως δεσμευτική για την κυβέρνηση. Επίσης προχώρησε σε άρση του ελάχιστου αριθμού των 20 εργαζομένων για τα περιφερειακά κανάλια και παρέπεμψε το θέμα σε αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών Επικρατείας και Εργασίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, που ανέλαβε να υπερασπιστεί τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι ανέχτηκαν την «ασυδοσία» στον χώρο της τηλεόρασης. Επίσης αποκάλεσε «ακραία νεοφιλελεύθερη» την άποψη του κ. Βενιζέλου ότι θα πρέπει η αγορά να καθορίσει το τίμημα της αδειοδότησης των καναλιών.
Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ
Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε: «Να μιλάμε καθαρά. Επιχειρήθηκε πολιτική χειραγώγηση στο όνομα συμφερόντων». Χαρακτήρισε, μάλιστα, πολύ μεγάλο λάθος τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει να λειτουργήσουν όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί το επιθυμούν. «Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η αγορά θα δείξει τι θα μείνει και τι θα φύγει. Είναι πολύ μεγάλο λάθος» είπε ο κ. Βούτσης και σημείωσε ότι τα κανάλια εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να είναι «ορισμένου αριθμού» με βάση τον πληθυσμό και τη διαφημιστική πίτα. «Η διαπλοκή ξεκινάει από εκεί. Από τον αριθμό των αδειών» σημείωσε.
Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά τους κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση με τον προσδιορισμό του αριθμού των αδειών επιχειρεί να καλέσει σε συναλλαγή τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι περιορισμοί στον αριθμό των αδειών και άλλες προδιαγραφές υποκρύπτουν σαφή προσπάθεια χειραγώγησης της τηλεοπτικής ενημέρωσης προς όφελος «φίλιων δυνάμεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης της Ν.Δ.
Την πλήρη αντίθεσή του με το νομοσχέδιο εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η Κομισιόν παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, ωστόσο προς το παρόν αποφεύγει να συγκρουστεί δημόσια με την κυβέρνηση. Ερωτηθείς χθες σχετικά με το νομοσχέδιο για την πώληση των τηλεοπτικών συχνοτήτων και τις πιθανές ενστάσεις της Κομισιόν, η εκπρόσωπος Ανίκα Μπράιντχαρντ απάντησε ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σε σχέση με πιθανές τροπολογίες του νέου νόμου, προσθέτοντας ότι έχουν ζητήσει κάποιες διευκρινίσεις και στοιχεία, για τα οποία δεν ήθελε να επεκταθεί. Μάλιστα, έσπευσε να υποβαθμίσει το θέμα υποστηρίζοντας ότι δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο, αντίθετα είναι φυσιολογικό οι κοινοτικές υπηρεσίες να έχουν επαφές και ανταλλαγές πληροφοριών με τις εθνικές αρχές.