Θέμα αντισυνταγματικότητας του ν/σ για τα ΜΜΕ έθεσε ο Ευ. Βενιζέλος

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 17:45
UPD:18:35
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ψευδεπίγραφο (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Την ένσταση κατάθεσε ο τ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που έκανε λόγο για εξυπηρέτηση των «νέων τζακιών της διαπλοκής» από την κυβέρνηση «με άγνωστα επιχειρηματικά συμφέροντα που μπορούν να συναλλάσσονται με την κυβέρνηση χωρίς έλεγχο». Σήμερα υπάρχουν έξι εθνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις οι οποίες και απειλούνται, είπε ο Ε. Βενιζέλος.

Μόνο η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δέχθηκαν ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων τόνισαν ότι δεν υφίσταται παραβίαση του Συντάγματος, ενώ η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ δήλωσαν ότι δεν συμμετέχουν στην διαδικασία.

«Ερχόμαστε να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγείου» και να συγκρουστούμε με την διαπλοκή, απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος είπε ότι η ένσταση διακρίνεται από «προχειρότητα» και «πάσχει σε όλα τα σημεία της».

«Ενώ περιμέναμε ένα νομοσχέδιο που θα κάνει πάταγο τελικά λειτουργεί ως όχημα αντι- διαφάνειας και διαπλοκής» είπε ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικά τα άρθρα που κατά την γνώμη του αφαιρούν αρμοδιότητες από το ΕΣΡ και δίνουν «υπερξουσίες» στον υπουργό Επικρατείας, την ονομαστικοποίηση των μετοχών όπου εισάγονται «ένα σωρό εξαιρέσεις, για τον περιορισμένο αριθμό αδειών και τον  καθορισμό δημοπρασίας ανά άδεια».

Όχι απλώς υπάρχει φροντίδα ονομαστικοποίησης των μετοχών για τις εγχώριες εταιρίες αλλά και τις αλλοδαπές εταιρείες, απάντησε ο Γ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζοντας ότι οι μόνες αρμοδιότητες του υπουργού αφορούν την εκκίνηση της διαδικασίας, ενώ δεν του παραχωρείται ελεγκτική αρμοδιότητα. Μπαίνει τάξη στο ασύδοτο πεδίο, επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «η άποψη για τις συχνότητες ότι αυτά θα τα κρίνει η αγορά είναι ακραία νεοφιλελεύθερη. Η συχνότητα είναι δημόσιος πόρος, γιατί να μην πληρώσουν, γιατί να χαρίζουμε εκατομμύρια όπως χαρίζονταν τόσα χρόνια;».

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας εστίασε στις αρμοδιότητες του υπουργού, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος ε.ιχε επιφυλάξεις επειδή ο υπουργός θα ορίζει την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, τον αριθμό των αδειών και τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης διαφώνησε με το νομοσχέδιο, είπε ότι η κυβέρνηση έχει «ολοκληρωτική αντίληψη», αλλά τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυξνταγματικότητας. 

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή