Πρωτότυπα έργα από τη σύγχρονη urban και street σκηνή

Ομαδική έκθεση «9:05», στον χώρο πολιτισμού «Εννέα»
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 09:05
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προερχόμενοι από τους κόλπους της σύγχρονης urban και street σκηνής, πέντε ξεχωριστοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν νέα πρωτότυπα έργα, που εκφράζουν το δημοφιλέστερο εικαστικό ρεύμα του 21ου αιώνα, στην ομαδική έκθεση «9:05», η οποία παρουσιάζεται στον χώρο πολιτισμού «Εννέα», από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου.

Με την εικαστική τους ταυτότητα να έχει σχηματοποιηθεί από την καθημερινή επαφή τους με το αστικό τοπίο και εκπροσωπώντας διαφορετικές σχολές, οι δυναμικοί καλλιτέχνες Mariana Cute, SER, NAR, Yiakou και Κωνσταντίνος Βραζιώτης, οι οποίοι συμμετέχουν στην έκθεση, διακρίνονται για το ιδιαίτερο στυλ τους και τη μοναδική προσέγγιση που έχουν απέναντι στην τέχνη και τη ζωή. Δημιουργώντας έξω από τους κανόνες της συμβατικής εικαστικής πρακτικής, καταργούν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ «υψηλής» και «χαμηλής» τέχνης και χτίζουν μια δυναμική ταυτότητα, συνθέτοντας την προσωπική τους εικαστική γλώσσα.

Μια έκθεση, που θα μπορούσε να σταθεί οπουδήποτε στον κόσμο

Μιλώντας μας για την έκθεση, η επιμελήτριά της, Αλεξάνδρα Κολλάρου, αναφέρει: «Η street art δεν είναι μια μόδα, που θα περάσει, ούτε κάποια περιθωριακή υποδιαίρεση της τέχνης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι, αυτήν τη στιγμή, η πιο δημοφιλής μορφή εικαστικής έκφρασης και η τέχνη που χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε άλλη την εποχή που διανύουμε. Είναι δημοφιλής, γιατί χαρακτηρίζεται από έντονη ελευθερία και μιλάει στο κοινό με τη γλώσσα της αμεσότητας, χωρίς δυσνόητους κώδικες, χτυπώντας απευθείας στην καρδιά του θεατή.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Αλεξάνδρα Κολλάρου.

Αισθάνομαι τυχερή, που, σε αυτήν την έκθεση, δουλεύω με τόσο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες, οι οποίοι - μέσα από την εξαιρετική δουλειά τους - μου δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιήσω ακριβώς αυτό, που είχα στο μυαλό μου, προκειμένου να συστήσουμε στο κοινό τη μαγική αυτή έκφραση τέχνης και τα ρεύματα που την απαρτίζουν.

Είναι μια έκθεση, που θα μπορούσε να σταθεί οπουδήποτε στον κόσμο, αφού οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ξένους ομόλογους τους, όπως αποδεικνύεται και από τη ζήτηση, που ήδη έχει η δουλειά τους διεθνώς. Βρίσκονται ακόμη στην αρχή της πορείας τους, αλλά είναι δεδομένο ότι έχουν πολύ φωτεινό μέλλον.

Yiakou 

Επιλέξαμε να δουλέψουμε με μία πολύ μικρή ομάδα καλλιτεχνών, καθώς πρόθεσή μου ήταν να στήσω μια συμπυκνωμένη οπτική αφήγηση, που να συλλαμβάνει τον ανθό του δημιουργικού (urban & street) ταλέντου της Ελλάδας, το οποίο είναι σημαντικό. Μέσα από αυτήν την έκθεση, θελήσαμε να συγκεντρώσουμε τους καλύτερους από τους καλύτερους καλλιτέχνες, που, εκτός από πολύ ταλέντο, έχουν αναπτύξει χαρακτηριστική, πολύ αναγνωρίσιμη προσωπική γραφή.  

Πρόκειται για μια έκθεση - πρόταση. Αυτό, που προτείνει στο κοινό, είναι να πλησιάσει αυτό το είδος τέχνης και να το γνωρίσει, μέσα από το έργο των πιο αξιόλογων εκπροσώπων της που προέρχονται από την Ελλάδα και δραστηριοποιούνται σε αυτήν σήμερα».

Mariana Cute

Δυναμικοί και αντισυμβατικοί καλλιτέχνες

Η Mariana Cute έχει συνθέσει μια ποστ - ποπ οπτική διάλεκτο, η οποία αντλεί από τον μαγικό κόσμο, που βρίσκεται μέσα στη φαντασία της, αλλά και από την ποπ κουλτούρα και τον καταναλωτισμό που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη κοινωνία. Η καλλιτέχνις προσεγγίζει τη ζωγραφική αναγωγικά, χρησιμοποιώντας γεωμετρική αφαίρεση και έντονη χρωματική παλέτα, για να δημιουργήσει τις χαρακτηριστικές προσιτές φιγούρες της (μασκότ, όπως η ίδια τις αποκαλεί), που αποτελούν σύμβολα αισιοδοξίας. Αποστολή της είναι να χρησιμοποιεί την τέχνη, για να σκορπάει αγάπη.  Στην «9:05», παρουσιάζει μια ζωγραφική εγκατάσταση με πίνακες μικρής κλίμακας.

Κωνσταντίνος Βραζιώτης.

Μακάβριος ποπ σουρεαλισμός είναι το όνομα, που περιγράφει το ιδιοσυγκρασιακό ύφος του Κωνσταντίνου Βραζιώτη. Σήμα κατατεθέν του είναι οι σουρεαλιστικές ηρωίδες του: ερωτικές και μυστηριώδεις, προκαλούν τον θεατή να ταξιδέψει σε ένα σύμπαν, που διέπεται από βίαιη κομψότητα, όπου τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας είναι δυσδιάκριτα. Αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο της μόδας και της λάμψης, η δουλειά του εξερευνά το βασίλειο των ξεχασμένων υποσχέσεων και τις φαντασιώσεις του σύγχρονου αστού.  Στην «9:05», παρουσιάζει το τετράπτυχο «Girls Gone Bad».

NAR 

Εκρηκτικός και ασεβής, o NAR δημιουργεί συναρπαστικές εικόνες, χρησιμοποιώντας πληθώρα διαφορετικών, συχνά ανορθόδοξων τεχνικών. Εξοπλισμένος με απρόσμενα υλικά, που, κατά κανόνα, συλλέγει από τον δρόμο, προσεγγίζει τα ευρήματά του με λυρική ευαισθησία και διάθεση πειραματισμού, μετενσαρκώνοντας, τελικά, το ασήμαντο σε πολύτιμο. Ο NAR είναι ο απόλυτος post - graffiti καλλιτέχνης, με αποστολή να δημιουργεί ομορφιά μέσα από την εγκατάλειψη.  Στην «9:05», παρουσιάζει μία γλυπτική εγκατάσταση από το προσωπικό του «Αλφάβητο».

SER (Αργύρης Σαρασλανίδης)

Η δουλειά του SER (Αργύρης Σαρασλανίδης) είναι ένα εκλεκτικό υβρίδιο γκραφίτι παλαιάς σχολής, κουλτούρας των κόμικς και ποπ σουρεαλισμού, που χαρακτηρίζεται από μια υπόγεια διάθεση, αλλά είναι έντονα σατιρική. Κριτικός και, ταυτόχρονα, θιασώτης τής σύγχρονης αστικής εμπειρίας, χρησιμοποιεί εξονυχιστική λεπτομέρεια και έναν στρατό από τερατώδεις, αλλά, μάλλον, αγαθούς χαρακτήρες, για να καυτηριάσει τον παραλογισμό της ανθρώπινης φύσης. Στην «9:05», παρουσιάζει το τελευταία του ζωγραφικό πείραμα.

Yiakou 

Το βαθιά συναισθηματικό σύμπαν του Yiakou πηγάζει απευθείας από την ψυχή, ενώ το έργο του παραπέμπει σε ρομαντική καταγραφή τής ιστορίας τής καθημερινότητας. Δημιουργώντας με το πινέλο και την πένα του, ο καλλιτέχνης προσδίδει μια ποιητικά νοσταλγική, αλλά σουρεαλιστική μοντέρνα τάση στα έργα του. Οι τρυφερές, αλλά γεμάτες ένταση οπτικές αφηγήσεις του χρησιμοποιούν κώδικες, που παραπέμπουν στην παιδική αθωότητα, προκειμένου να μεταφέρουν μηνύματα για ενηλίκους.  Στην «9:05», παρουσιάζει μια διαδραστική εικαστική εγκατάσταση.

Πληροφορίες
Χώρος πολιτισμού «Εννέα»: Κέας 9, πλ. Κολιάτσου - Αθήνα.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς