Συνεργασία Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για το 5G

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 11:58
UPD:12:01
TWITTER/@ict2015eu
A- A A+

Της Λέττας Καλαμαρά

Η νέα γενιά του ασύρματου Ίντερνετ το λεγόμενο 5G ήταν το κεντρικό θέμα της συνάντησης συνεργασίας που έγινε προχθες στη Λισαβόνα στο πλαίσιο της έκθεσης  ICT 2015, μεταξύ του Ευρωπαίου Επιτρόπου G.Oettinger, αρμόδιου για θέματα τεχνολογίας και εκπροσώπων των 5 χωρών παικτών-κλειδιά στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, Ευρώπη, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και ΗΠΑ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα στάνταρτ που θα διέπουν το νέο ραδιοφάσμα και οι τρόποι ανάπτυξής του.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, G.Oettinger, «το 5G είναι μια μεγάλη ευκαιρία για πολλούς τομείς της οικονομίας αλλά η ρύθμισή του είναι πολύ πιο δύσκολη και περίπλοκη σε σύγκριση με το 4G για αυτό και απαιτείται η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Είμαι χαρούμενος που οι 5 μεγάλες δυνάμεις των τηλεπικοινωνιών από διάφορες ηπείρους συναντήθηκαν σήμερα για την προώθηση μιας κοινής προσέγγισης σχετικά με τις εξελίξεις στο 5G. Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πολιτικό επίπεδο, μετά και την συμφωνία που υπέγραψα πρόσφατα με τον Κινέζο υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας, Μiao Wei. Είναι γεγονός πως χρειαζόμαστε ένα κοινό όραμα για το δίκτυο του μέλλοντος σε όλο τον κόσμο το συντομότερο δυνατό».

Τα σημεία-κλειδιά του 5G είναι το εξαιρετικά χαμηλό latency (μηδαμινές καθυστερήσεις), δυνατότητα πολλαπλής μετάδοσης (multi-streaming) δηλαδή ταυτόχρονης σύνδεσης και μετάδοσης δεδομένων μέσω διαφορετικών πηγών, καλύτερη προσαρμογή της ταχύτητας ανάλογα με τις ανάγκες και τεχνολογία διάχυτης υπολογιστικής, δηλαδή σύνδεση παντού, δεν έχει πια σημασία σε πιο μέρος του κόσμου βρίσκεται κάποιος. Θα υπάρχει η δυνατότητα για χρησιμοποίηση γρήγορων και αξιόπιστων συνδέσεων χωρίς την αγωνία για περιοχές “χωρίς σήμα” ή με χαμηλή συνδεσιμότητα.

Η Ευρώπη ψάχνει ανθρώπους της τεχνολογίας

Παράλληλα ο κ. Oettinger στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των 5 παικτών χωρών για τις εξελίξεις στο 5G, τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται πολύ περισσότερους ειδικούς της τεχνολογίας. Υπολογίζεται πως η Ευρώπη έχει ανάγκη από 160.000 ειδικούς της τεχνολογίας κάθε χρόνο μέχρι το 2020, προκειμένου να αποκτήσει την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για τη δημιουργία μιας σύγχρονης οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Oettinger τόνισε την ανάγκη προσανατολισμού των κρατών μελών της Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση ειδικά όσον αφορά το εκπαιδευτικό τους σύστημα και την ψηφιακή κατάρτιση των ανθρώπων της νέας γενιάς. Μάλιστα επεσήμανε το γεγονός πως ήδη στην Ευρώπη έρχονται πολλά ψηφιακά μυαλά από άλλες χώρες και ηπείρους του κόσμου, από την Ασία και την Ινδία. Η ενιαία ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά απαιτεί τις αντίστοιχες δεξιότητες.    

Προτεινόμενα για εσάς